Biståndshandläggningens nya arbetsmodell Att hantera biståndsarbetets dilemman
Abstract
Syftet med rapporten är att studera hur en ny arbetsmodellen för biståndshandläggning fungerar och hur de olika aktörerna inom arbetsmodellen upplever sitt deltagande. Den nya arbetsmodellen inkluderar ett biståndsteam bestående av biståndshandläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast och undersköterska. Våra frågeställningar i studien riktar sig mot hur samarbetet mellan teammedlemmarna fungerar, hur de anhöriga påverkar biståndsteamets arbete, samt hur biståndsteamet hanterar eventuell psykisk ohälsa och existentiella kriser hos de äldre personerna.
Vår metod består av tre kvalitativa intervjuer med tre av biståndsteamets fem aktörer. Vi har intervjuat biståndshandläggaren, sjuksköterskan och undersköterskan. Arbetsterapeuten och sjukgymnasten har inte varit anträffbara för intervjuer. Den teoretiska utgångspunkten som vi har valt att fokusera studien kring är holismen. Det vill säga filosofin att bedriva en verksamhet med ett helhetsperspektiv.
Resultatet visar att den nya arbetsmodellen för biståndsarbetet besitter en mängd fördelar mot den reguljära biståndsmodellen. Den nya arbetsmodellen möjliggör för biståndsteamet att få en bättre helhetssyn över den äldres livssituation och behov. Den nya arbetsmodellen möjliggör även för biståndsverksamheten att fånga upp eventuell psykisk ohälsa och existentiella kriser hos de äldre. Biståndsteamet kan således inkludera dessa dimensioner i biståndsbedömningen på ett bättre sätt än den reguljära biståndsmodellen kan. Den nya arbetsmodellen och den reguljära arbetsmodellen har fortfarande problem med att involvera de anhöriga i biståndsarbetet. Den äldres anhöriga är en part som biståndsverksamheten måste inkludera för att kunna uppnå en helhetssyn i biståndsbedömningen.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2016-03-07Author
Kristiansson, Anton
Pagard, Henrik
Keywords
biståndshandläggning
Series/Report no.
Kandidat
HT15 IPS PEDG14:2
Language
swe