Måste gammal frukt slängas? - En empirisk studie om livsmedelsbutikers förhållande till frukt och grönsaker
Abstract
Uppsatsens syfte är att studera möjligheten för livsmedelsbutiker att utnyttja grönsaker och frukt med ett defekt utseende eller som måste konsumeras inom en snar framtid till försäljning istället för att slängas. Uppsatsen undersöker vidare om det finns intresse för en handel av denna sort samt om butikerna kan finna någon lönsamhet genom försäljningen. Utgångspunkten som används har varit med en induktiv ansats där vi med ett kvalitativt tillvägagångssätt kommit fram till uppsatsens resultat. Slutsatsen nämner att det är svårt att bedöma en direkt lönsamhet för butiken, dock argumenteras det att en indirekt lönsamhet kan uppnås. Det gäller att butiken som implementerar försäljningen är tydlig i sin marknadsföring och positionering för att nå ut till kundsegmentet. Uppsatsens resultat indikerar även att kunderna söker ett billigt och miljösmart sätt att konsumera.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2016-05-09Author
Åström, Alexander
Platenik, Rasmus
Keywords
Livsmedelsbutik, Matsvinn, Ful frukt och grönt, ICA Kvantum Lerum, Hemköp Vasagatan, Lönsamhet, Kannibalisering, Kundbaserad prissättning, Retail Management, Marknadsföring, Corporate Social Responsibility
Series/Report no.
Industriell och finansiell ekonomi
15/16:11
Language
swe