Påverkas LDL-kolesterol av ett högt intag av hårdost? En systematisk översiktsartikel
Does high intake of hard cheese affect LDL cholesterol? – A systematic review
Sammanfattning
Titel: Påverkas LDL-kolesterol av ett högt intag av hårdost? – En systematisk översiktsartikel
Författare: Rebecca Ahlin och Mikaela Sjöholm
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2016-05-26
Bakgrund: Ost är en av våra främsta källor till kalcium och ger oss också andra vitaminer och mineraler. Ost är också en stor källa till mättat fett och bidrar med mycket energi. Livsmedelverket rekommenderar att välja nyckelhålsmärkt ost för att minska intaget av mättat fett.
Syfte: Syftet med den här översiktsartikeln är att undersöka det vetenskapliga underlaget angående påverkan på LDL-kolesterol vid ett högt intag av fet hårdost i jämförelse med smör.
Sökväg: För litteratursökning användes databaserna PubMed och Scopus. Sökord som bl.a. Cheese, Cheese-intake, Lipoproteins LDL, Cholesterol LDL och Bloodlipids användes i olika kombinationer. För att ytterligare hitta artiklar användes ett så kallat snöbollsurval.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT-studier gjorda på friska vuxna människor och originalartiklar skrivna på engelska. Studierna skulle innefatta effektmåttet LDL-kolesterol, interventionen skulle vara i minst två veckor lång och deltagarna skulle ha ett ostintag på minst 100g fet hårdost per dag. Exklusionskriterier var totalkolesterol över 6.2 mmol/l, sjukdom som kunde påverka totalkolesterol, BMI >30 kg/m2, studier på enbart män eller kvinnor, får- eller getost, övriga mjölkprodukter som ingick i interventionsgruppen och mager ost.
Datainsamling och analys: Tre RCT-studier inkluderades och granskades med hjälp av SBU:s ”Mall för granskning av randomiserade studier”. En studie uteslöts därefter på grund av låg studiekvalité. Efteråt sammanvägdes studierna med ”GRADE”, en mall sammanställd av Göteborgs Universitet.
Resultat: I den första studien minskade deltagarnas LDL-kolesterol med 0.07 mmol/l efter ostperioden och efter smörperioden hade deltagarnas LDL.kolesterol ökat med 0.15 mmol/l. Skillnaden mellan dieterna i den första studien var signifikant. I andra studien ökade deltagarnas LDL-kolesterol med 0,3 mmol/l efter ostperioden och med 0.5 mmol/l efter smörperioden. Skillnaden mellan dieterna i den andra studien var inte signifikant.
Slutsats: Enligt de granskade studierna i den här översiktartikeln finns det låg evidensstyrka (++) att ett högt intag av fet hårdost påverkar LDL-kolesterol mindre än smör.
Nyckelord: Ost, LDL och Kolesterol
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Title: Does high intake of hard cheese affect LDL cholesterol? – A systematic review
Author: Rebecca Ahlin and Mikaela Sjöholm
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 25/26, 2016
Background: Cheese is one of the main sources of calcium and provides us with other vitamins and minerals. Cheese is also a big source of saturated fats and contains a lot of energy. To decrease the intake of saturated fats, the Swedish national food administration recommends to choose products marked with the green keyhole.
Objective: The objective of this review is to evaluate the scientific evidence whether a higher intake of fatty hard cheese shows changes in the LDL-cholesterol compared with butter.
Search strategy: Searches for literature were performed in the databases PubMed and Scopus. Terms like Cheese, Cheese-intake, Lipoproteins LDL, Cholesterol LDL, and Bloodlipids were used in different combinations. Snowballing was used to further find articles.
Selection criteria: Inclusion criteria were RCT studies on healthy human adults and original articles written in English. The studies had to include LDL cholesterol as a composite outcome, the intervention should be at least two weeks and have a cheese intake of at least 100 g fatty hard cheese per day. Exclusion criteria were total cholesterol over 6,2 mmol/l, diseases that could affect total cholesterol, BMI >30 kg/m2, studies including only men or women, sheep or goat cheese, other milk products included in the intervention group, and low fat cheese.
Data collection and analysis: Three RCT studies were included and examined for quality using SBUs grading template for randomised studies. A study subsequently excluded due to low study quality. Afterwards the template “GRADE” by University of Gothenburg was used to compile the results.
Main results: In the first study the participants LDL cholesterol decreased with 0.07 mmol/l after the cheese period, and after the butter period the participants LDL-cholesterol increased by 0.15 mmol/l. There was a significant difference between the two diets in the first study. In the second study the participants LDL cholesterol increased by 0.3 mmol/l after the cheese period, and by 0.5 mmol/l after the butter period. The difference between the diets in the second study was not significant.
Conclusions: According to the studies in this review there is low evidence (++) that a high intake of fatty hard cheese affect LDL cholesterol less when compared to butter.
Keywords: Cheese, LDL and Cholesterol
Samlingar
Datum
2016-06-15Författare
Ahlin, Rebecca
Sjöholm, Mikaela
Nyckelord
Ost
LDL
Kolesterol
Cheese
Cholesterol
Serie/rapportnr.
DIE/V16
C-uppsats
Språk
swe