”ATT VÅGA SÄTTA ORD PÅ HEMLIGHETEN” – En kvalitativ studie om hur kommunikationen mellan barn och hemmavarande
Abstract
Syftet med uppsatsen är att undersöka om kommunikationen mellan barn och hemmavarande vårdnadshavare har förändrats efter barnets deltagande på verksamheten Solrosen.
Uppsatsen utgår ifrån frågeställningarna:
• Hur upplever barnet att kommunikationen mellan barnet och den hemmavarande vårdnadshavaren förändrats?
• Hur upplever den hemmavarande vårdnadshavaren att kommunikationen mellan den hemmavarande vårdnadshavaren och barnet har förändrats?
• Vad anser personalen på Solrosen sig ha bidragit med gällande kommunikationen mellan barnet och den hemmavarande vårdnadshavaren?
Solrosen är en verksamhet som drivs av Göteborgs Räddningsmission och som arbetar med pedagogisk gruppverksamhet för barn och ungdomar i åldrarna 5-18 år. Solrosen erbjuder stöd till barn, föräldrar och andra anhöriga då en familjemedlem frihetsberövats. Stödet kan innefatta gruppdeltagande och individuella samtal. Solrosen anordnar även andra aktiviteter såsom läger och fester. Verksamheten är kostnadsfri och öppen för alla.
Uppsatsen bygger på kvalitativa intervjuer med tre barn och deras mammor samt två projektsamordnare anställda vid verksamheten Solrosen. Resultaten har analyserats med hjälp av följande teorier: KASAM, resiliens, risk- och skyddsfaktorer och kommunikationsteorin. I vårt resultat framkommer det att kommunikationen mellan barn och hemmavarande vårdnadshavare har förändrats efter barnets deltagande i Solrosen. Dock upplevs förändringen på olika sätt av barn och förälder. När vi har intervjuat barnen har de framhållit vikten av att få träffa andra barn i liknande situationer och att lära sig våga sätta ord på sin ”hemlighet”. Vi upplever att Solrosen är en fristad för barnet, och har en stor inverkan på barnets välbefinnande i den utsatta situationen
Degree
Student essay
Date
2007-05-28Author
Lundberg, Teresa
Löwenborg, Anna
Keywords
KASAM
kommunikation
resiliens
stödgrupp
Language
swe