Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?
Does blueberry have reducing effects on blood pressure and blood glucose in people with overweight or obesity?
Sammanfattning
Titel: Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med
övervikt eller fetma?
Författare: Christina Johnsson & Jenny Svensson
Handledare: Anna Winkvist
Examinator: Helen Lindqvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2016-04-06
Bakgrund: Övervikt och fetma är ett allt mer ökande problem i vårt samhälle. Med detta
ökar också risken för att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket,
som grundar sina råd på NNR 2012, rekommenderar den svenska befolkningen ett intag på
500g frukt och grönt per dag, inklusive bär. Frukt, grönsaker och bär innehåller många
viktiga näringsämnen som vi behöver. Just blåbär är mycket rikt på polyfenoler så som
flavonoider men även andra antioxidanter, vitaminer och mineraler och fiber. Viss forskning
tyder på att dessa ämnen kan ha gynnsamma effekter på riskmarkörer för att utveckla hjärtoch
kärlsjukdomar så som blodtryck och blodglukos.
Syfte: Att ta reda på om det finns vetenskapligt underlag för att blåbär kan ha reducerande
effekter på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma.
Sökväg: Den systematiska sökningen av artiklar gjordes i Pubmed och Cochrane. Sökord
som användes var: “blueberry”, “vaccinium myrtillus”, “bilberry”, “blood pressure,
polyphenol”, “blueberry plant”, “blood pressure AND bilberry OR blueberry OR vaccinium
myrtillus” och “blood pressure OR glucose AND diabetes type 2 AND bilberry OR blueberry
OR vaccinium myrtillus”. Alla sökorden användes i båda databaserna.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT-studier och humanstudier som skulle mäta
blodtryck och/eller blodglukos. Studiedeltagarna skulle vara >18 år och ha ett BMI >25
kg/m2. Intervention med blåbär i form av färska eller frystorkade bär, samt studier gjorda på
både “blueberry” och “bilberry” inkluderades. Endast studier skrivna på engelska
inkluderades. Exklusionskriterier var blåbär kombinerat med kost - eller
motionsinterventioner, blåbär som kosttillskott (i tablettform) samt studier på “whortleberry”.
Studier kortare än en vecka exkluderades.
Datainsamling och analys: Sökningarna resulterade i elva studier utifrån titel och abstract,
varav fyra studier exkluderades då de ej uppfyllde inklusionskriterierna. Totalt kvalitetsgranskades sju studier med SBUs “Granskningsmall för randomiserade studier”.
Evidensen för de båda effektmåtten sammanställdes sedan med hjälp av GRADE.
Resultat: Sammantaget ger dessa studier ett måttligt starkt vetenskapligt underlag (+++) för
att blåbär kan ha reducerande effekt på både blodtryck och blodglukos hos personer med
övervikt eller fetma.
Slutsats: Då det finns ett måttligt starkt vetenskapligt underlag (+++) för att blåbär kan ha
reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt och fetma, skulle
det vara rimligt att en rekommendation sätts angående blåbär med syfte att reducera
blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma.
Nyckelord: blåbär, bilberry, vaccinium myrtillus, övervikt, fetma, blodtryck, blodglukos,
insulinkänslighet, polyfenoler
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Title: Does blueberry have reducing effects on blood pressure and blood glucose in people
with overweight or obesity?
Author: Christina Johnsson & Jenny Svensson
Supervisor: Anna Winkvist
Examiner: Helen Lindqvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 hp
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2016-04-06
Background: Overweight and obesity is an increasing problem in our society. With this the
risk of developing cardiovascular diseases and other diseases increase. Livsmedelsverket
recommends the Swedish population, an intake of 500 grams of fruit and vegetables per day
(including berries). Fruits, vegetables and berries contain many essential nutrients.
Blueberries in particular are rich in polyphenols such as flavonoids but also other
antioxidants, vitamins, minerals and fibers. Some research suggests that these substances may
have beneficial effects on risk factors for developing cardiovascular diseases such as blood
pressure and blood glucos.
Objectives: To evaluate if there is any scientific evidence that blueberries can reduce blood
pressure and blood glucose levels in individuals with overweight or obesity.
Search strategy: Systematic searches of articles were made in PubMed and Cochrane.
Keyword used were: “blueberry”, “vaccinium myrtillus”, “bilberry”, “blood pressure,
polyphenol”, “blueberry plant”, “blood pressure AND bilberry OR blueberry OR vaccinium
myrtillus” and “blood pressure OR glucose AND diabetes type 2 AND bilberry OR blueberry
OR vaccinium myrtillus”. All keywords were used in both databases.
Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled human studies that
measured blood pressure and/or blood glucose. The study participants should be >18 years
old and have a BMI >25 kg/m2. Interventions with blueberries in the form of fresh or freezedried
berries and studies made on both “blueberry” and “bilberry” were included. Only
studies written in English were included. Exclusion criteria were blueberries in combination
with diet or exercise interventions. Blueberries in form of supplements (pills), studies on
“whortleberry” and studies which was shorter than one week were excluded.
Data collection and analysis: The searches resulted in eleven studies by title and abstract
and four of these studies were exkluded because they did not match the inclusion criteries. In totalt seven studies were quality controlled by SBU’s review template for randomized
studies. Evidence for both of the outcomes was compiled with GRADE.
Main results: Overall the original articles show a moderately strong scientific evidence
(+++) that blueberries have a reducing effect on blood pressure and blood glucose in persons
with overweight or obesity.
Conclusions: When there is a moderately strong scientific evidence (+++) that blueberries
can have a reducing effect on blood pressure and blood glucose in persons with overweight or
obesity, it could be reasonable that a recommendation would be set about blueberries with the
aim of reducing blood pressure and blood glucose in individuals with overweight or obesity.
Keywords: blueberry, bilberry, vaccinium myrtillus, overweight, obesity, blood pressure,
blood glucose, insulin sensitivity, polyphenols
Samlingar
Fil(er)
Datum
2016-06-15Författare
Johnsson, Christina
Svensson, Jenny
Nyckelord
Blåbär
bilberry
vaccinium myrtillus
övervikt
fetma
blodtryck
blodglukos
insulinkänslighet
polyfenoler
blueberry
overweight
obesity
blood pressure
blood glucose
insulin sensitivity
polyphenols
Serie/rapportnr.
DIE/V16
C-uppsats
Språk
swe