"Vad anser K2-företag om nyttan med revision i förhållande till de kostnader som uppstår"
Abstract
Problem och bakgrund: Revisionsplikt för samtliga aktiebolag infördes i Sverige 1983. Bakgrunden var att förhindra och minska ekonomisk brottslighet, dock utan hänsyn till nytta och kostnad och vad detta skulle innebära ur ett företagsperspektiv. Då det idag diskuteras allt mer kring de kostnader revisionsplikten medför och att det eventuellt inte borde vara lika regler för ett litet enmansbolag som för större aktiebolag ansåg författarna att det vore intressant att undersöka vad de mindre aktiebolagen själva anser om nytta och kostnad med revision. Utifrån denna diskussion utformades problemformuleringen: ”Vad anser K2-företag om nyttan med revision i förhållande till de kostnader som uppstår?”.
Syfte: Syftet med studien var att utröna vad K2-företag i Västra Götalands län anser om erhållen nytta av revision i förhållande till de kostnader som uppstår. Vidare avsåg författarna undersöka vilka faktorer som kunde tänkas påverka den upplevda nyttan och om synen på nytta skiljde sig beroende på om respondenten var en ägare eller övrig ekonomiansvarig i företaget.
Avgränsning: Uppsatsen är en beskrivande studie som avser undersöka vad företag i Västra Götalands län anser om nytta med revision i förhållande till dess kostnader, den avser inte skapa djupare förståelse i begreppet nytta och kostnad. Då mängden aktiebolag som ingår i kategorin K2-företag är stor valde författarna att avgränsa sig till K2-företag i Västra Götalands län. Denna avgränsning medförde dock en tillräckligt stor region för att erhålla en bred variation av företag i olika branscher och av olika storlek för att få en allmän uppfattning bland K2-företag.
Metod: Studien är baserad på ett enkätformulär som mailades ut till 100 stycken K2-företag av varierande storlek. Arbetet med uppsatsen inleddes med att studera tidigare uppsatser inom ämnet samt en genomgång av relevant litteratur som kom att bli en del av referensramen. Därefter genomfördes en förstudie som avsåg fördjupa författarnas kunskaper ytterligare inom revision och om hur revisorer arbetar. Förstudien, tillsammans med referensramen kom att ligga till grund för det enkätformulär som skickades ut till företagen där varje urvalsgrupp var representerade av lika många företag. Källor som har används för uppsatsen är bland annat litteratur, offentliga utredningar, Internetkällor, revisorsassistenter och artiklar.
Slutsatser: Studiens resultat visade att K2-företag i Västra Götalands län i genomsnitt upplever sig erhålla tillräckligt med positiva effekter av revision för att det ska överväga kostnaderna. Författarna kunde även se att syn på upplevd nytta skiljer sig beroende på om respondenten var ägare eller övrig ekonomiansvarig i företaget. Skillnaden tolkades som en naturlig följd av ägarens personliga intresse i företaget. Vidare kunde författarna påvisa starka samband mellan upplevd nytta och företagets relation till revisorn samt mellan upplevd nytta och företagets förtroende för revisorn.
Förslag till fortsatt forskning: En större och mer omfattande enkätundersökning skulle vara av intresse för att på så sätt kunna utröna eventuella skillnader mellan olika regioner i Sverige.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2007-06-14Author
Carlsson, Ann-Sofie
Gröndal, Malin
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
06-07-93
Language
swe