Show simple item record

dc.contributor.authorMeurling, Emilia
dc.contributor.authorPetrovic, Danijela
dc.date.accessioned2016-08-16T09:22:06Z
dc.date.available2016-08-16T09:22:06Z
dc.date.issued2016-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/45896
dc.description.abstractVärldsbefolkningen ökar varje år vilket medför en ökad matkonsumtion. För stor produktion och konsumtion samt oaktsam livsmedelshantering belastar jordens resurser. Det är inte självklart att det alltid kommer finnas tillräckligt med livsmedel, i många delar av världen råder det brist redan idag. För att framtida generationer skall ha tillgång till näringsriktig mat är det viktigt för oss att tänka hållbart och arbeta i förebyggande syfte. Skolan är en viktig arena för att främja hållbar matkonsumtion, exempelvis genom måltiderna som serveras i skolmåltidsverksamheter. Syftet med uppsatsen var att utforska uppfattningen hos måltidsansvariga kring hållbarhetsaspekter för miljö och hälsa. Kvalitativa intervjuer utfördes med en kostsamordnare och fyra kostchefer inom Göteborgs Stad. Kostcheferna har stor påverkan på vad som serveras i skolorna och deras uppfattningar kring hälsa och miljö är därför extra viktiga. Resultatet visar att det arbetas aktivt med miljöfrågor i staden och miljömåltider är enligt respondenterna ett sätt att uppnå målet. För att det skall vara hållbart ur alla aspekter krävs det ett välfungerande samarbete mellan alla inblandade parter. I studien har kunskapsluckor identifierats hos kostcheferna angående sammansättning av måltider som är hållbara för både hälsa och miljö. Det visade sig att de respondenterna inte lyfte frågan om kostens järninnehåll och järnets biotillgänglighet som något viktigt. Då tonåringar fortfarande utvecklas är det särskilt viktigt att täcka deras näringsbehov. Slutsatsen är att utbildningarna till kostchefer och kökspersonal behöver utökas och detta kan möjligtvis uppnås genom samarbete med kunniga personer inom hållbar utveckling. Det vore betydelsefullt för implementering av hållbara måltider ur alla aspekter.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT16-23sv
dc.subjecthållbarhetsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmiljösv
dc.subjectmåltidsansvarigasv
dc.subjectskolmåltidersv
dc.titleHållbar matkonsumtion inom skolmåltidersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record