• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kostinformation till innebandyspelare och elittränares kostkunskaper - En kvantitativ undersökning inom de tre högsta divisionerna i Sverige

Sammanfattning
För att uppnå god prestation inom en idrott är kosten av stor betydelse. Forskning visar att idrottare ofta söker sig till sina tränare för att få råd om kosthållning. Elitinnebandytränares kostinformation till spelare är ett område som är outforskat. Dessutom finns inte forskning om vilka kunskaper innebandytränare har om näringsrekommendationer. Syftet med studien är att undersöka om och hur tränare ger kostinformation till sina spelare i de tre högsta herrdivisionerna (Svenskasuperligan Herr, Allsvenskan och Division 1) och de två högsta damdivisionerna (Svenskasuperligan Dam och Division 1). Syftet är även att ta reda på tränares kunskaper om näringsrekommendationer. Ett urval gjordes av landets innebandytränare på de tidigare nämnda nivåerna som var 163 stycken. Enkäten skickades till de tränare vi fann mailadress till, vilket var 122 stycken. Svarsfrekvensen var 54 % (n=122). Resultatet visar att hälften av respondenterna hade ordnat någon form av kostinformation till sina spelare. Undersökningen visar att kostinformation i huvudsak kom från någon inom ledarstaben. Tränares kunskaper om näringsrekommendationer var i vissa fall bristfälliga. Det fanns inga signifikanta skillnader på om huruvida det fanns bättre kostkunskaper hos tränare beroende på vilken nivå de tränade på. Denna studie pekar på att kostinformation till innebandyspelare på elitnivå inte fått något fäste inom sporten. Kunskapen om att kosten är viktig för att prestera finns hos innebandytränare och i och med det borde det ligga både i tränarnas och klubbens intresse att arrangera organiserad kostinformation för att ge sina spelare optimala möjligheter att prestera.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/45898
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_45898_1.pdf (683.1Kb)
Datum
2016-08-16
Författare
Adler, Oskar
Samuelsson Ottgård, Joel
Nyckelord
Innebandy
Kostinformation
Kostkunskaper
Kostrekommendationer
Tränare
Serie/rapportnr.
VT16-26
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV