• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hållbar köttkonsumtion - För miljö och hälsa

Abstract
Vi som hälsoutvecklare strävar efter en välmående befolkning men samtidigt vill vi ha en miljö som är välmående genom en hållbar matkonsumtion. Syftet med studien är att belysa studenters köttkonsumtion och vilka faktorer som påverkar deras livsmedelsval samt om det finns en vilja att förändra konsumtionen för miljöns och hälsans skull. En kvantitativ metod användes genom en enkätundersökning. Urvalet är från Karlstad Universitet och Borås Högskola. 108 respondenter besvarade enkäten med en fördelning mellan könen på 56 kvinnor och 52 män. Den insamlade data bearbetades och sammanställdes i statistikprogrammet SPSS. Det vanligaste köttslaget att konsumera var fågel medan det minst vanliga var olika typer av vilt. Den vanligaste konsumtionsfrekvensen är 2-3 ggr/vecka för nötkött, griskött och fågelkött. Det fanns könsskillnader i konsumtionsfrekvensen av kött då männen i högre utsträckning konsumerade kött. Smak var enligt respondenterna den viktigaste faktorn vid livsmedelsval medan miljömedvetenhet kom långt ner på listan. Livsmedelsval för hälsans skull kom på en tredjeplats. Majoriteten av respondenterna kunde inte tänka sig att öka eller minska köttkonsumtionen för miljön och hälsan. Att minska köttkonsumtionen var ett alternativ som nämndes men de dominerande svaren från respondenterna angående miljövänligt var istället närproducerat och ekologiskt. Slutsatsen är att fler kunde tänka sig att göra en förändring för hälsans skull än för miljöns skull.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/45968
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_45968_1.pdf (1016.Kb)
Date
2016-08-16
Author
Eklund, Michaela
Wirtberg, Hanna
Keywords
Hållbar köttkonsumtion
hälsa
miljöbelastning
växthusgaser
Series/Report no.
VT16-24
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV