• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hållbar köttkonsumtion - För miljö och hälsa

Sammanfattning
Vi som hälsoutvecklare strävar efter en välmående befolkning men samtidigt vill vi ha en miljö som är välmående genom en hållbar matkonsumtion. Syftet med studien är att belysa studenters köttkonsumtion och vilka faktorer som påverkar deras livsmedelsval samt om det finns en vilja att förändra konsumtionen för miljöns och hälsans skull. En kvantitativ metod användes genom en enkätundersökning. Urvalet är från Karlstad Universitet och Borås Högskola. 108 respondenter besvarade enkäten med en fördelning mellan könen på 56 kvinnor och 52 män. Den insamlade data bearbetades och sammanställdes i statistikprogrammet SPSS. Det vanligaste köttslaget att konsumera var fågel medan det minst vanliga var olika typer av vilt. Den vanligaste konsumtionsfrekvensen är 2-3 ggr/vecka för nötkött, griskött och fågelkött. Det fanns könsskillnader i konsumtionsfrekvensen av kött då männen i högre utsträckning konsumerade kött. Smak var enligt respondenterna den viktigaste faktorn vid livsmedelsval medan miljömedvetenhet kom långt ner på listan. Livsmedelsval för hälsans skull kom på en tredjeplats. Majoriteten av respondenterna kunde inte tänka sig att öka eller minska köttkonsumtionen för miljön och hälsan. Att minska köttkonsumtionen var ett alternativ som nämndes men de dominerande svaren från respondenterna angående miljövänligt var istället närproducerat och ekologiskt. Slutsatsen är att fler kunde tänka sig att göra en förändring för hälsans skull än för miljöns skull.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/45968
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_45968_1.pdf (1016.Kb)
Datum
2016-08-16
Författare
Eklund, Michaela
Wirtberg, Hanna
Nyckelord
Hållbar köttkonsumtion
hälsa
miljöbelastning
växthusgaser
Serie/rapportnr.
VT16-24
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV