Ordens betydelse i religionskunskapens ämnesspråk – Analys av vokabulär i gymnasiets lärobokstexter och styrdokument i religionskunskap utifrån frekvens och läsbarhet
Abstract
Abstract
Målet med uppsatsen är att undersöka vilka ord som är vanliga i religionskunskapens ämnesspråk i undervisningen på gymnasiet genom att analysera de två främsta texterna som innehåller ämnesspråk - lärobokstexter och styrdokumenttexter. Detta är en del av den språkliga kartläggning som Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt menar är viktig att lärare gör innan de kan arbeta med språkstöttning inom sina ämnen. Ämnesspråket kan förstås utifrån ett sociokulturellt perspektiv som ett språkbruksbegrepp som kan förena språk och skola. Den systematiska funktionella lingvistiken har mer specifikt språkvetenskapligt förklarat hur ämnesspråket kan analyseras genom att se till mönster och ordval. Dessa två teorier är grunden för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och även uppsatsens undersökning. Ämnesspråket måste analyseras utifrån vilka mönster och ordval som görs för att kunna definiera det. Tidigare forskning visar på att ämnesspråket oftast är explicit, dekontextualiserat, med många ämnesspecifika ord och innehållspackat, vilket höjer kravet på läsaren. Det som dock orsakar störst problem vid läsning av ämnesspråket är läsarens dåliga ordförståelse. Forskning visar att ordförståelse är den viktigaste aspekten för läsförståelse och därmed kunskapsutveckling. Undersökningen utgår från ordförrådet i ämnesspråket utifrån de två olika texterna. Resultaten visar att lärobokstexternas och styrdokumenttexternas vokabulär skiljer sig åt, men att gemensamt är för båda texterna är att vokabulären är avancerad. Det kan ses genom en svårighetsnivåanalys i ett dataprogram som används i undersökningen. Dessutom analyseras styrdokumentstexternas påverkan på lärobokstexternas ordval. Här visar det sig att det är mycket liten påverkan.
Uppsatsens resultat kan didaktiskt implementeras genom att lärare i religionskunskap är medvetna om de grammatiska och semantiska utmaningarna som finns i ämnesspråket.
Genom att vara medveten om texterna läsbarhet kan läraren förber
Degree
Student essay