Politik och förvaltning på nätet
Sammanfattning
De senaste decennierna har tekniska landvinningar skapat nya kommunikationsvägar mellan medborgare och det offentliga som i grunden förändrar de sätt på vilket vår demokrati förverkligas och förvaltningen arbetar. Den nya tekniken omformar gamla roller och skapar förutsättningar för nya mer effektiva sätt att bedriva offentlig verksamhet. Men tekniken skapar också nya utmaningar.
I denna rapport presenteras två studier på detta tema. Den första uppsatsen är pol master Therese Jakobssons uppsats ”När det nödvändiga blir det önskvärda. Teknik och politik i e-förvaltningspolicys 2000-2012”. Jakobsson fokuserar på hur relationen mellan det politiska och det tekniska konstrueras i statliga policydokument; på vilka idéer och föreställningar om teknik, politik och förvaltning det är som gör att e-förvaltningens införande ses som något nödvändigt såväl som önskvärt.
Den andra studien är pol master Helena Richardssons uppsats ”Politiker på Twitter – en förändrad politikerroll”. Richardsson har intervjuat en rad framträdande politiker och analyserar hur de ser på gränserna mellan det offentliga och det privata, och mellan det politiska och det personliga. Hon beskriver bland annat hur politiker använder sin närvaro på Twitter för att minska barriärerna mellan politiker och medborgare samt för att bidra till ökat politiskt engagemang
Utgivare
School of Public Administration/Förvaltningshögskolan
Fil(er)
Datum
2016Författare
Jakobsson, Therese
Richardsson, Helena
Nyckelord
offentlig förvaltning
e-förvaltning
twitter
sociala medier
politiker
policydokument
Publikationstyp
report
ISSN
1401-7199
Serie/rapportnr.
Förvaltningshögskolans rapporter
140
Språk
swe