Att styra den hållbara utvecklingen - En studie om ekonomistyrning och hållbar utveckling i förvaltning på lokal nivå
Abstract
Bakgrund: Hållbarhetsdiskussionen har visat sig vara en svårhanterlig samhällsproblematik och som fått större och större utrymme i samhällsdebatten. Denna diskussion präglar dagens samhälle och har blivit ett hett ämne bland organisationer inom både den privata och den offentliga sektorn.
Problemdiskussion: Det är det inte helt lätt att identifiera huruvida hållbar utveckling genomsyrar ekonomistyrningen inom offentlig sektor. För att kunna få en tydligare bild av denna problematik behöver fenomenet studeras i praktiken.
Syfte: Syftet med den här studien är att få en större förståelse för hur offentliga förvaltningar på lokal nivå styr den hållbara utvecklingen. Genom att studera och beskriva hur förvaltning på lokal nivå ekonomistyr i frågan om hållbar utveckling vill författaren uppfylla syftet. Studien ämnar bidra till den existerande forskningen i ett relativ outforskat område inom ämnet offentlig förvaltning.
Metod: En fallstudie som avser Göteborgs Stad, SDF Lundby, SDF Majorna-Linné och SDF Örgryte-Härlanda har genomförts med hjälp av semistrukturerade personliga intervjuer. Forskningsområdet kan ses som relativt outforskat därför har författaren valt att genomföra samtalsintervjuer kombinerat med en analys av de budgetar och årsrapporter som finns för studieobjekten.
Slutsatser: Förvaltning på lokal nivå ekonomistyr den hållbara utvecklingen främst genom budgetverktyget. Budgeten används för att sprida värderingar genom övergripande visioner, det är i budgeten specifika mål och uppdrag formuleras och det är i budgeten som information förmedlas över organisationen. Budgeten tillsammans med årsredovisningen utgör de främsta cybernetiska kontrollverktygen i det systematiska diagnostiserandet.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2017-01-27Author
Omar Abdulkadir, Zakaria
Keywords
ekonomistyrning
hållbar utveckling
budgetstyrning
Levers of control
Language
swe