Hur påverkar resultateffekten vid värdering till verkligt värde kostnad för lånat kapital inom fastighetsbranschen? (16/17:12)
Sammanfattning
Bakgrund och problemdiskussion: Värdering till verkligt värde har sedan den infördes fått både positiv och negativ kritik. Den negativa kritiken grundar sig i att relevansen har ökat på tillförlitlighetens bekostnad. Detta på grund av att uppskattningar och förväntningar om framtiden inkorporeras i de värderingsmodeller som används. Värderingarna som görs är resultatpåverkande vilket i sin tur påverkar beslutsunderlaget för redovisningens användare.
Syfte: Syftet med studien är att studera huruvida det finns ett samband mellan resultateffekten vid värdering till verkligt värde och kostnad för lånat kapital i fastighetsbranschen.
Metod: En kvantitativ studie som har behandlat årsredovisningar för 16 företag som är börsnoterade på antingen Large- eller Midcap under perioden 2010-2015. Sammanställning av data har skett med hjälp av databasen Retriever och statistiska tester har genomförts med en regressionsmodell.
Resultat och slutsats: Resultatet av studien visar att det finns ett samband mellan resultateffekt vid värdering till verkligt värde och kostnad för lånat kapital. Högre resultateffekt vid värdering till verkligt värde medför lägre kostnad för lånat kapital. Studiens resultat tyder även på att det finns ekonomiska incitament för företagsledare, att vid värdering till verkligt värde försöka manipulera värderingen.
Förslag till fortsatt forskning: Ett förslag till fortsatt studie är att genomföra en kvalitativ studie mot kreditinstitut för att undersöka om de är insatta i riskerna med värdering till verkligt värde. Det skulle även vara intressant att undersöka resultatet från denna studie mer djupgående, genom en mer utförlig regressionsmodell innehållande mer branschspecifika mått.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2017-02-14Författare
Hammo, Linus
Magnusson, Fredrik
Nyckelord
Verkligt värde, resultateffekt, kostnad för lånat kapital, IFRS 13, IAS 40