Offentlig upphandling - Ett outnyttjat styrmedel mot innovation?
Sammanfattning
Den offentliga sektorn i Sverige upphandlar för cirka 600 miljarder kronor varje år och som dessutom är en ständigt ökande siffra. Eftersom efterfrågan från det offentliga utgör en stor roll i många områden på marknaden finns möjligheten att styra efterfrågan och på så vis påverka dess utformning. Forskning har även visat att det är en större möjlighet att producera innovativa produkter genom upphandling än genom forskning, den visar också betydelsen för samhällsutvecklingen att innovativa produkter utvecklas.
Trots de allmäna positiva effekterna så har det gjorts relativt få studier om hur den faktiska upphandlingsprocessen kan främja eller hämma innovationen. Detta gör att det kan vara svårt att definiera exakt vad som påverkar upphandlingen och dess påverkan för innovation. Vi undersöker därmed vad som påverkar innovationen genom upphandlingsprocessens delar och hur det skulle kunna leda till en kunskap som ökar offentliga verksamheters användning av offentlig upphandling som styrmedel mot innovation.
Undersökningen visar slutligen, för att kunna använda offentlig upphandling som styrmedel krävs det att det finns en förståelse hur varje del av upphandlingsprocessen påverkar möjligheten till innovation, även om det finns en viss problematik som försvårar. Dock har vi identifierat ett antal tillvägagångssätt som är mer innovationsfrämmjande än andra, vilket kan vara en hjälp i utformningen av upphandlingsprocessen.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2017-03-01Författare
Petersson, Magnus
Petersson, Sanna
Språk
swe