Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel
Effect of a gluten and milk protein free diet on gastrointestinal symptoms in children with Autism Spectrum Disorder: A systematic review
Sammanfattning
Sammanfattning
Titel: Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos
barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel
Författare: Isabell Stahlén och Mikaela Thelander
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-04-05
Bakgrund: Autismspektrumtillstånd (ASD) är ett samlat begrepp för flera neurologiska
funktionsnedsättningar vilket leder till ett nedsatt eller annorlunda sätt att ta in, bearbeta och
förstå information. Hypoteser antyder att peptider från gluten och kasein skulle kunna ha en
påverkan på beteenden typiska vid ASD, samt en påverkan på gastrointestinala (GI) symtom
vilket är frekvent förekommande hos barn med ASD.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska och sammanställa det
vetenskapliga underlaget för effekten av gluten- och mjölkproteinfri (GMF) kost på GIsymtom
hos barn med ASD.
Sökväg: Systematiska litteratursökningar genomfördes under januari 2017 i databaserna
PubMed och Scopus. Sökord som användes var ”autism”, ”autism spectrum disorders”,
”gastrointestinal”, ”gluten”, ”casein”, ”free”, ”child, ”children”, ”wheat” och ”dairy” (fritext)
samt ”autism spectrum disorder”, ”diet, gluten-free” och ”milk proteins” (MeSH).
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT- och cross over-studier, GMF-kost som
intervention, utfallsmått GI-symtom, humanstudier på barn (0-17 år) med diagnos ASD samt
artiklar skrivna på svenska eller engelska.
Datainsamling och analys: Totalt tre artiklar granskades med hjälp av ”Mall för
kvalitetsgranskning av randomiserade studier” utformad av Statens Beredning för Medicinsk
och Social Utvärdering. Sammanvägd evidensstyrka bedömdes med hjälp av
granskningsmallen ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” utformad av
Göteborgs Universitet.
Resultat: I samtliga studier kunde ingen skillnad i GI-symtom påvisas mellan interventionsoch
kontrollgrupp. En studie påvisade en signifikant skillnad i GI-symtom inom
interventionsgrupp.
Slutsats: Studierna visar måttlig evidensstyrka (+++) för att en GMF-kost saknar effekt på GIsymtom
hos barn med ASD.
Nyckelord: Autismspektrumtillstånd, gluten, kasein, mjölkprotein, gastrointestinala symtom
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Abstract
Title: Effect of a gluten and milk protein free diet on gastrointestinal symptoms in
children with Autism Spectrum Disorder: A systematic review
Author: Isabell Stahlén and Mikaela Thelander
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 5th, 2017
Background: Autism spectrum disorders (ASD) is a collective term for neurodevelopmental
disorders which leads to a reduced or different way of perceive, process and understand
information. Hypotheses suggest that peptides originated from gluten and casein may have an
impact on behaviors typical of ASD, as well as an impact on gastrointestinal (GI) symptoms
which are frequent in children with ASD.
Objective: The aim of this study was to review and summarize the scientific evidence for the
effect of a diet free from gluten and milk proteins on GI symptoms in children with ASD.
Search strategy: Systematic literature searches were conducted during January 2017 in the
databases PubMed and Scopus. Keywords used were ”autism”, ”autism spectrum disorders”,
”gastrointestinal”, ”gluten”, ”casein”, ”free”, ”child, ”children”, ”wheat” and ”dairy” (free
text) and ”autism spectrum disorder”, ”diet, gluten-free” and ”milk proteins” (MeSH).
Selection criteria: Inclusion criteria were RCT and cross-over studies, interventions
consisting of a diet free from gluten and milk proteins, GI symptoms as outcome measures,
human studies in children (0-17 years) diagnosed with ASD and articles written in Swedish or
English.
Data collection and analysis: A total of three articles were audited using the template “Mall
för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” by Statens Beredning för Medicinsk och
Social Utvärdering. Total strength of evidence was assessed using the audit model “Underlag
för sammanvägd bedömning enligt GRADE” by University of Gothenburg.
Main results: None of the studies showed any difference in GI symptoms between
intervention and control group. One study showed a significant difference in GI symptoms in
the intervention group.
Conclusions: The studies show a moderate strength of evidence (+++) that a diet free from
gluten and milk proteins has no effect on GI symptoms in children with ASD.
Keywords: Autism spectrum disorders, gluten, casein, milk proteins, gastrointestinal symptoms
Samlingar
Fil(er)
Datum
2017-06-02Författare
Thelander, Mikaela
Isabell, Stahlén
Nyckelord
Autismspektrumtillstånd
gluten
kasein
mjölkprotein
gastrointestinala symtom
Autism spectrum disorders
casein
milk proteins
gastrointestinal symptoms
Språk
swe