Visa enkel post

dc.contributor.authorThelander, Mikaela
dc.contributor.authorIsabell, Stahlén
dc.date.accessioned2017-06-02T12:10:57Z
dc.date.available2017-06-02T12:10:57Z
dc.date.issued2017-06-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/52459
dc.descriptionAbstract Title: Effect of a gluten and milk protein free diet on gastrointestinal symptoms in children with Autism Spectrum Disorder: A systematic review Author: Isabell Stahlén and Mikaela Thelander Supervisor: Andrea Mikkelsen Examiner: Frode Slinde Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 5th, 2017 Background: Autism spectrum disorders (ASD) is a collective term for neurodevelopmental disorders which leads to a reduced or different way of perceive, process and understand information. Hypotheses suggest that peptides originated from gluten and casein may have an impact on behaviors typical of ASD, as well as an impact on gastrointestinal (GI) symptoms which are frequent in children with ASD. Objective: The aim of this study was to review and summarize the scientific evidence for the effect of a diet free from gluten and milk proteins on GI symptoms in children with ASD. Search strategy: Systematic literature searches were conducted during January 2017 in the databases PubMed and Scopus. Keywords used were ”autism”, ”autism spectrum disorders”, ”gastrointestinal”, ”gluten”, ”casein”, ”free”, ”child, ”children”, ”wheat” and ”dairy” (free text) and ”autism spectrum disorder”, ”diet, gluten-free” and ”milk proteins” (MeSH). Selection criteria: Inclusion criteria were RCT and cross-over studies, interventions consisting of a diet free from gluten and milk proteins, GI symptoms as outcome measures, human studies in children (0-17 years) diagnosed with ASD and articles written in Swedish or English. Data collection and analysis: A total of three articles were audited using the template “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” by Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering. Total strength of evidence was assessed using the audit model “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” by University of Gothenburg. Main results: None of the studies showed any difference in GI symptoms between intervention and control group. One study showed a significant difference in GI symptoms in the intervention group. Conclusions: The studies show a moderate strength of evidence (+++) that a diet free from gluten and milk proteins has no effect on GI symptoms in children with ASD. Keywords: Autism spectrum disorders, gluten, casein, milk proteins, gastrointestinal symptomssv
dc.description.abstractSammanfattning Titel: Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel Författare: Isabell Stahlén och Mikaela Thelander Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd (ASD) är ett samlat begrepp för flera neurologiska funktionsnedsättningar vilket leder till ett nedsatt eller annorlunda sätt att ta in, bearbeta och förstå information. Hypoteser antyder att peptider från gluten och kasein skulle kunna ha en påverkan på beteenden typiska vid ASD, samt en påverkan på gastrointestinala (GI) symtom vilket är frekvent förekommande hos barn med ASD. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska och sammanställa det vetenskapliga underlaget för effekten av gluten- och mjölkproteinfri (GMF) kost på GIsymtom hos barn med ASD. Sökväg: Systematiska litteratursökningar genomfördes under januari 2017 i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var ”autism”, ”autism spectrum disorders”, ”gastrointestinal”, ”gluten”, ”casein”, ”free”, ”child, ”children”, ”wheat” och ”dairy” (fritext) samt ”autism spectrum disorder”, ”diet, gluten-free” och ”milk proteins” (MeSH). Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT- och cross over-studier, GMF-kost som intervention, utfallsmått GI-symtom, humanstudier på barn (0-17 år) med diagnos ASD samt artiklar skrivna på svenska eller engelska. Datainsamling och analys: Totalt tre artiklar granskades med hjälp av ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” utformad av Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering. Sammanvägd evidensstyrka bedömdes med hjälp av granskningsmallen ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” utformad av Göteborgs Universitet. Resultat: I samtliga studier kunde ingen skillnad i GI-symtom påvisas mellan interventionsoch kontrollgrupp. En studie påvisade en signifikant skillnad i GI-symtom inom interventionsgrupp. Slutsats: Studierna visar måttlig evidensstyrka (+++) för att en GMF-kost saknar effekt på GIsymtom hos barn med ASD. Nyckelord: Autismspektrumtillstånd, gluten, kasein, mjölkprotein, gastrointestinala symtomsv
dc.language.isoswesv
dc.subjectAutismspektrumtillståndsv
dc.subjectglutensv
dc.subjectkaseinsv
dc.subjectmjölkproteinsv
dc.subjectgastrointestinala symtomsv
dc.subjectAutism spectrum disorderssv
dc.subjectcaseinsv
dc.subjectmilk proteinssv
dc.subjectgastrointestinal symptomssv
dc.titleEffekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeEffect of a gluten and milk protein free diet on gastrointestinal symptoms in children with Autism Spectrum Disorder: A systematic reviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post