"Vad blir det för mat?" Food literacy som statushöjande begrepp
Abstract
Food literacy är ett komplext begrepp med flera dimensioner. Begreppet innebär att ha kunskaper och färdigheter som krävs för att göra aktiva val kring mat men också för att kunna påverka sin hälsa, ekonomi och miljö. Internationellt är home economics det ämne som berör flest aspekter av food literacy. Kursplanen för hem- och konsumentkunskap är i stor del vad food literacy innebär, men ämnet har minst antal timmar i den svenska grundskolan trots vikten av begreppet. Syftet med litteraturstudien var att genomföra en sammanställning av forskning kring vad food literacy innebär och begreppets betydelse för ungdomar. För att kunna besvara frågeställningarna har det gjorts en systematisk sammanställning av litteratur som tar sig an olika aspekter av food literacy. Resultatet visade att lärare, elever/ungdomar, rektorer och andra har olika uppfattningar om vad food literacy är, hur det bör läras ut och vems ansvar det är. I skolmiljö spelade flera faktorer in för hur ungdomarna lär sig food literacy, men att få både praktisk och teoretisk undervisning är viktigt för att ungdomarna ska lära sig food literacy. Food literacy var också essentiella livskunskaper och -färdigheter, det vill säga viktigt för alla individer oavsett var i livet de befinner sig för att kunna göra hälsosamma val kopplat till mat. Vår slutsats var att food literacy bör prioriteras, dels för ungdomarnas hälsa och kommande liv men också för att stärka lärarens status i home economics samt hem- och konsumentkunskap.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2017Author
Magnusson, Malin
Stroh, Rebecka
Language
sv