dc.contributor.author | Lindberg, Julia | |
dc.contributor.author | Myrehag, Malin | |
dc.date.accessioned | 2017-06-07T12:39:00Z | |
dc.date.available | 2017-06-07T12:39:00Z | |
dc.date.issued | 2017-06-07 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/52503 | |
dc.description | Title: The effect of soy protein with isoflavones on menopausal symptoms
Author: Julia Lindberg and Malin Myrehag
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 4, 2017
Background: Somatic-, urogenital- and psychological symptoms related to menopause could
have a negative impact on quality of life, and overall health. Impoverished quality of life and
health could be related to women’s decreasing estrogen production during menopause. Hormone
therapy has been well established for relieving menopausal symptoms. However, recent reports
have shown an increased risk of adverse effects. Therefore, “Complementary and Alternative
medicine” has brought attention to soy. Soy protein with isoflavones could possibly replace the
decreasing estrogen production during, and after menopaus, and therefore decrease the incidence
of menopausal symptoms.
Objective: The aim of this review is to compile available scientific research on intervention with
soy isoflavones, and the effect on menopausal symptoms, among healthy women during and post
menopause, when using “Menopause Rating Scale”.
Search strategy: This systematic literature review was made searching in the databases Pubmed
and Scopus. The following search terms was used: “menopause”, “climacteric”, “soy”, “soy proteins”,
“soy foods”, “soy supplement”, “soy isoflavones”, “menopause rating scale” and “MRS”, in different
combinations.
Selection criteria: Inclusion criteria were human studies using soy protein with isoflavones as
only intervention. The articles were to be written in English or Swedish language. Outcome
measures were assessed with “Menopause rating scale”. The study population were peri- or
postmenopausal, healthy women.
Data collection and analysis: Two studies were reviewed and evaluated, using the survey “Mall
för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” written by Swedish agency for health
technology assessment. The selected endpoints evidence were graded using “Underlag för
sammanvägd bedömning enligt GRADE”, written by Institution of medicine, Sahlgrenska
akademin.
Main results: Both studies displayed a statistically significant, positive effect on intervention
with soy protein withholding isoflavones, regarding somatic- and urogenital symptoms related to
menopause. There were no positive effects discovered when studying psychological, menopausal
symptoms.
Conclusions: The strength of evidence regarding the effect of intervention with soy protein
withholding isoflavones on somatic- and urogenital symptoms after 12-16 weeks is high (++++),
when using the MRS on healthy peri- and postmenopausal women. The strength of evidence
regarding the effect on psychological symptoms, when using soy protein with isoflavones as
intervention, is high (++++) regarding a default in statistic significant relief of symptoms after
12-16 weeks.
Keywords: menopause, climacteric, soy protein, isoflavones, menopause rating scale, MRS. | sv |
dc.description.abstract | Titel: Effekten av sojaprotein med isoflavoner på menopausala symtom
Författare: Julia Lindberg och Malin Myrehag
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 4 april, 2017
Bakgrund: Somatiska-, urogenitala- och psykologiska symtom i samband med menopaus kan ha
en negativ inverkan på hälsa och livskvalitet. Försämrad livskvalitet och hälsa har relaterats till
kvinnans minskade östrogenproduktion under den menopausala övergångsperioden.
Hormonbehandling med östrogen är dagens vanligaste behandlingsform, men kommer med ett
flertal risker. ”Komplementär och Alternativ Medicin” har väckt ett intresse för soja. Sojaprotein
med isoflavoner skulle potentiellt kunna ersätta den minskade östrogenproduktionen under och
efter menopaus, och därmed minska de menopausala symtomen.
Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att granska och sammanställa befintligt vetenskapligt
underlag kring intervention med sojaprotein innehållande isoflavoner, och dess effekt på
somatiska-, urogenitala- och psykologiska symptom, värderat med hjälp av MRS-skalan, hos
friska kvinnor under peri- och postmenopaus.
Sökväg: Databaserna Pubmed och Scopus användes för en systematisk litteraturgranskning.
Sökorden var: “menopause”, “climacteric”, “soy”, “soy proteins”, “soy foods”, “soy supplement”, “soy
isoflavones”, “menopause rating scale” och “MRS”, i olika kombinationer.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var humanstudier där sojaprotein med isoflavoner varit
ensam behandling. Artiklarna skulle vara skrivna på engelska eller svenska. Utfallsmåtten skulle
vara värderade med "Menopause Rating Scale" och studerad population skulle vara peri- eller
postmenopausala, friska kvinnor.
Datainsamling och analys: Två studier kvalitetsgranskades med hjälp av ”Mall för
kvalitetsgranskning av randomiserade studier”, skriven av Statens beredning för medicinsk
utvärdering. En sammanvägd bedömning av evidensstyrka gjordes med hjälp av mallen
”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”, skriven av Institutionen för medicin,
Sahlgrenska akademin.
Resultat: Båda studierna visade att ett intag av sojaprotein med isoflavoner hade en statistiskt
signifikant, positiv effekt med avseende på somatiska- och urogenitala menopausala symtom.
Psykologiska symtom visade ingen statistiskt signifikant symtomförbättring.
Slutsats: Det finns starkt (++++) vetenskapligt underlag för att ett intag av sojaprotein med
isoflavoner har en gynnsam effekt på somatiska- och urogenitala symtom efter 12-16 veckor,
värderade med MRS-skalan, hos friska kvinnor i peri- och postmenopaus. Det finns starkt
(++++) vetenskapligt underlag för att ett intag av sojaprotein med isoflavoner inte har en
statistiskt signifikant effekt på psykologiska menopausala symtom efter 12-16 veckor, värderad
med MRS-skalan.
Nyckelord: Menopaus, klimakteriet, sojaprotein, isoflavoner, menopause rating scale, MRS. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.subject | menopaus | sv |
dc.subject | klimakteriet | sv |
dc.subject | sojaprotein | sv |
dc.subject | isoflavoner | sv |
dc.subject | menopause rating scale | sv |
dc.subject | MRS | sv |
dc.subject | menopause | sv |
dc.subject | climacteric | sv |
dc.subject | soy protein | sv |
dc.subject | isoflavones | sv |
dc.title | Effekten av sojaprotein med isoflavoner på menopausala symtom | sv |
dc.title.alternative | The effect of soy protein with isoflavones on menopausal symptoms | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |