Show simple item record

dc.contributor.authorSjöholm, Mikaela
dc.date.accessioned2017-06-07T14:05:07Z
dc.date.available2017-06-07T14:05:07Z
dc.date.issued2017-06-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/52508
dc.descriptionTitel: Finns det ett samband mellan ätfrekvens och övervikt och fetma bland svenska män och kvinnor? Kurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp Nivå: Avancerad nivå Termin/år: Vt/2017 Handledare: Anna-Karin Lindroos Examinator: Frode Slinde Nyckelord: Ätfrekvens. övervikt, energiintag, makronutrient intag ________________________________________________________________________________ Bakgrund: Övervikt är ett växande problem i hela världen, och ökar risken för ett flertal sjukdomar som diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Ett ökat energiintag på grund av en ökad ätfrekvens har observerats av flera studier, och är en av de diskuterade bidragande faktorerna till fetma epidemin. Den existerande evidensen angående ätfrekvens och BMI är motstridig. Syfte: Syftet med studien är att undersöka om ätfrekvens bland svenska män och kvinnor utifrån en nationell kostundersökning är associerat med övervikt och fetma, rapporterat energiintag och makronutrientintag. Metod: Data i den här sekundära analysen har samlats in i matvaneundersökningen Riksmaten 2010-11, som är en tvärsnitts-/observationsundersökning. Riksmaten metoden är en web-baserad fyra dagars kostregistrering. Totalt 1797 deltagare slutförde registreringen och svarade på ett frågeformulär med bakgrundsfrågor, längd, vikt och fysisk aktivitet. Independent t-test, chi-square och spearman korrelation användes för de statistiska analyserna. Resultat: Medel ätfrekvens var 4,5 för män och 4,7 för kvinnor (p<0,001). Ätfrekvens var inte signifikant korrelerat med BMI, men med energiintag för både män (rs=0,45) och kvinnor (rs=0,44) . Energiintaget var inte signifikant korrelerat med BMI. Ätfrekvens var korrelerat med en högre procent energi från kolhydrater, och en lägre procent energi från protein och fett. Konklusion: Resultatet av studien visar att ätfrekvens inte var korrelerat med BMI, men med ett högre energiintag och med andelen energi från makronutrienter. De olika definitionerna för ett ättillfälle gör det svårt att jämföre resultaten med andra studier. Framtida studier bör använda en bestämd definition för ett ättillfälle och också utvärdera livsmedelsval. Longitudinella studier och interventionsstudier bör göras för att ta reda på om ätfrekvens påverkar BMI.sv
dc.description.abstractTitle: Does eating frequency correlate with overweight and obesity among Swedish men and women? Course: MED730, Research thesis in Clinical Nutrition, 30 ECTS Level: Second Cycle Semester/year: St 2017 Supervisor: Anna-Karin Lindroos Examiner: Frode Slinde Keywords: Eating frequency, overweight, energy intake, macronutrients _______________________________________________________________________________________ Background: Obesity is an increasing problem worldwide and it increases the risk for many diseases such as diabetes, cardiovascular disease and cancer. An increased total energy intake due to an increased eating frequency has been noted by several studies, and this is one factor discussed as contributing to the obesity epidemic The existing evidence about eating frequency and BMI is however conflicting. Aim: The aim of this study is to investigate if eating frequency among Swedish men and women from a national dietary survey is associated with overweight or obesity, reported energy and macronutrient intake. Method: Data for this secondary analysis was collected from the Riksmaten 2010-11 survey, a cross-sectional/observational survey. The Riksmaten method is a web based four-day food record. A total of 1797 participants completed the food record and a background questionnaire including height, weight and physical activity. Statistical tests were independent t-test, chi-square and spearman correlations. Result: Mean eating frequency was 4.5 for men and 4.7 for women (p<0.001). Eating frequency was not significantly correlated with BMI, but with energy intake for both men (rs=0.45) and women (rs=0.45). Energy intake was not significantly correlated with BMI. Eating frequency was correlated with a higher percent energy from carbohydrates and fiber, and a lower percent energy from protein and fats. Conclusion: The results of this study showed that eating frequency was not correlated with BMI, however it was correlated with a higher energy intake and macronutrient composition. The different definitions of an eating occasion make it difficult to compare the results to other studies. Future studies should agree on using one set definition for an eating occasion and also evaluate the type of foods eaten. Longitudinal and interventional studies should be made to find if eating frequency does affect BMI.sv
dc.language.isoengsv
dc.subjectEating frequencysv
dc.subjectoverweightsv
dc.subjectenergy intakesv
dc.subjectmacronutrientssv
dc.subjectÄtfrekvenssv
dc.subjectöverviktsv
dc.subjectenergiintagsv
dc.subjectmakronutrient intagsv
dc.titleDoes eating frequency correlate with overweight and obesity among Swedish men and women?sv
dc.title.alternativeFinns det ett samband mellan ätfrekvens och övervikt och fetma bland svenska män och kvinnor?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokH1
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg / Institute of Medicineeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet / Institutionen för medicinswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record