När emotioner blir ett arbetsverktyg - En kvalitativ studie om pedagogers känsloarbete vid lågaffektivt bemötande som arbetsmodell i särskola
Abstract
Studien har som sitt övergripande syfte att undersöka pedagogers känsloarbete och känsloneutralisering vid arbetsmodellen lågaffektivt bemötande inom särskolan. Uppsatsen har sitt huvudfokus på personalens subjektiva upplevelser av sitt eget känsloarbete samt effekterna av sin känslohantering vid situationer som innehåller ett utåtagerande beteende. Arbetsmodellen lågaffektivt bemötande innebär att personalen ska arbeta och möta elever i affekt på ett lågaffektivt sätt. Personalens förhållningssätt och deras känsloarbete blir på så sätt ett pedagogiskt verktyg. Genom att arbeta lågaffektivt strävar man efter att skapa positiva förväntningar på eleverna samt att alltid behålla sitt lugn i svårhanterliga situationer.
Studien har en kvalitativ forskningsdesign där insamlingen av empiri har skett genom semistrukturerade intervjuer samt deltagande observation. Som teoretisk anknytning används bland annat emotiv dissonans, känsloarbete samt djup- och ytagerande. Studien belyser även olika strategier som personalen använder sig av för att hantera de förväntningar som deras yrkesroll kräver.
Studiens huvudresultat visar att personalens upplevelse av sin emotionshantering, pekar på en privat påverkan för dem vid neutralisering av känslorna i arbetet. Det pågår ett ständigt flöde av emotioner i människors interaktioner och personalen måste i interaktionerna på arbetet kontrollera detta flöde. Studiens resultat påvisar att både psykiska och fysiska symptom kan uppkomma som en följd av personalens känsloarbete i interaktionen med någon som befinner sig i affekt.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2017-07-10Author
Wieslander, Katarina
Keywords
emotionshantering
emotiv dissonans
känsloneutralisering
känsloregler
emotionella processer
Language
swe