• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster

Abstract
Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan. Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. Att utforska eventuella samband mellan stress och ätbeteenden kan anses nödvändigt för att kunna arbeta hälsofrämjande inom området. Syftet med denna studie var att utforska sambandet mellan högre nivåer av upplevd stress och livsmedelsval samt måltidsordning hos individer som arbetar på universitet. Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie där 129 anställda från två institutioner vid Göteborgs Universitet deltog. Datainsamlingen genomfördes via en internetbaserad enkät. Resultatet från studien visar på att högre nivåer av upplevd stress är signifikant associerat med ett större intag av livsmedel innehållandes stora mängder socker, fett samt energi. Även en signifikant skillnad i intaget av mellanmål kunde identifieras, där deltagare som upplever högre nivåer av stress har ett mer frekvent intag. Då det stressrelaterade ätandet kan leda till fortsatt viktuppgång hos befolkningen är det viktigt att ta reda på bakomliggande orsaker till varför högre nivåer av upplevd stress ökar intaget av energirika livsmedel. Detta område kan i framtiden vara aktuellt för hälsovetare och hälsofrämjande arbete.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/53439
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_53439_1.pdf (444.5Kb)
Date
2017-08-28
Author
Bergström, Lina
Wetterstedt, Lovisa
Keywords
Livsmedelsval
Matvanor
Måltidsordning
Upplevd stress
Series/Report no.
VT17-30
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV