• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster

Sammanfattning
Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan. Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. Att utforska eventuella samband mellan stress och ätbeteenden kan anses nödvändigt för att kunna arbeta hälsofrämjande inom området. Syftet med denna studie var att utforska sambandet mellan högre nivåer av upplevd stress och livsmedelsval samt måltidsordning hos individer som arbetar på universitet. Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie där 129 anställda från två institutioner vid Göteborgs Universitet deltog. Datainsamlingen genomfördes via en internetbaserad enkät. Resultatet från studien visar på att högre nivåer av upplevd stress är signifikant associerat med ett större intag av livsmedel innehållandes stora mängder socker, fett samt energi. Även en signifikant skillnad i intaget av mellanmål kunde identifieras, där deltagare som upplever högre nivåer av stress har ett mer frekvent intag. Då det stressrelaterade ätandet kan leda till fortsatt viktuppgång hos befolkningen är det viktigt att ta reda på bakomliggande orsaker till varför högre nivåer av upplevd stress ökar intaget av energirika livsmedel. Detta område kan i framtiden vara aktuellt för hälsovetare och hälsofrämjande arbete.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/53439
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_53439_1.pdf (444.5Kb)
Datum
2017-08-28
Författare
Bergström, Lina
Wetterstedt, Lovisa
Nyckelord
Livsmedelsval
Matvanor
Måltidsordning
Upplevd stress
Serie/rapportnr.
VT17-30
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV