Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster
Sammanfattning
Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan.
Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed
skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. Att utforska eventuella
samband mellan stress och ätbeteenden kan anses nödvändigt för att kunna arbeta
hälsofrämjande inom området. Syftet med denna studie var att utforska sambandet
mellan högre nivåer av upplevd stress och livsmedelsval samt måltidsordning hos
individer som arbetar på universitet. Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie där 129
anställda från två institutioner vid Göteborgs Universitet deltog. Datainsamlingen
genomfördes via en internetbaserad enkät. Resultatet från studien visar på att högre
nivåer av upplevd stress är signifikant associerat med ett större intag av livsmedel
innehållandes stora mängder socker, fett samt energi. Även en signifikant skillnad i
intaget av mellanmål kunde identifieras, där deltagare som upplever högre nivåer av
stress har ett mer frekvent intag. Då det stressrelaterade ätandet kan leda till fortsatt
viktuppgång hos befolkningen är det viktigt att ta reda på bakomliggande orsaker till
varför högre nivåer av upplevd stress ökar intaget av energirika livsmedel. Detta
område kan i framtiden vara aktuellt för hälsovetare och hälsofrämjande arbete.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2017-08-28Författare
Bergström, Lina
Wetterstedt, Lovisa
Nyckelord
Livsmedelsval
Matvanor
Måltidsordning
Upplevd stress
Serie/rapportnr.
VT17-30
Språk
swe