• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Knowledge about type 2 diabetes mellitus, its risk factors and the consumption of sugar sweetened beverages in diagnosed female patients in Vieux Fort, Saint Lucia

Sammanfattning
Diabetes mellitus typ 2 (T2DM) är en livsstilsrelaterad sjukdom. Socker sötade drycker (SSBs) har ett högt sockerinnehåll vilket kan leda till ett energiöverskott även vid lågt intag. Det finns därför bevis som tyder på att ett högre intag av SSBs kan öka risken för att utveckla T2DM. Forskning har också visat på att graden av diabeteskunskap och hälsolitteracitet kan vara en avgörande faktor för utvecklingen av T2DM. Typ 2 diabetes är ett snabbt växande hot mot folkhälsan i många delar av världen, inklusive Saint Lucia (St. Lucia). Syftet med denna studie är att belysa kunskapen om T2DM och dess riskfaktorer samt konsumtionen av SSBs före och efter diagnos bland kvinnor med T2DM i St. Lucia. Designen som användes var en kombination av två metoder. Data samlades in genom tio semi-strukturerade intervjuer och frågeformulär. Materialet analyserades med hjälp av en manifest kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att deltagarna hade bristande kunskap och konsumerade SSBs dagligen eller veckovis före sin diagnos. Anledningar till konsumtion var god smak eller för att släcka törsten. Efter diagnosen visade deltagarna på en ökad kunskap om sjukdomen och dess komplikationer, medvetenhet om en hälsosam livsstil och de konsumerade ingen eller mindre SSBs än tidigare. Anledningar till konsumtion var på grund av t.ex. lågt blodsocker. Bristen på kunskap om T2DM samt graden av hälsolitteracitet kan ha bidragit till konsumtionen av SSBs före diagnos. Detta indikerar på vikten av kunskap om T2DM och dess riskfaktorer för att minska konsumtionen av SSBs samt minska risken för utvecklingen av T2DM.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/53440
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_53440_1.pdf (898.0Kb)
Datum
2017-08-28
Författare
Bohm, Sofie
Isacsson, Hanna
Nyckelord
Knowledge
Sugar sweetened beverages
Type 2 diabetes mellitus
Serie/rapportnr.
VT17-32
Språk
eng
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV