• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

“Nyttig mat, små portioner och rätt mat” - En kvalitativ studie om nyanländas upplevelser av en ny matkultur

Sammanfattning
Forskning visar att faktorer som mottagande och handlingsplaner för flyktingars integration i det svenska samhället har betydelse. Om dessa faktorer brister kan det skapa konsekvenser. Mat kan ha stor betydelse för den sociala processen som nyanländ då alla människor har mat som en gemensam nämnare. Om man introducerar samt lägger större fokus på det nya landets matkultur som en social process och gemensam nämnare vid flytt till ett nytt land skulle det kunna underlätta för integrationen. Syftet med studien är att studera nyanländas upplevelser av en ny matkultur samt mat och måltiders betydelse för integrering i det svenska samhället. Studien som utförts är kvalitativ. Sex semistrukturerade intervjuer har legat till grund för insamling av data. En tematisk analys har genomförts utifrån transkriberat material. Resultatet visar att intervjupersonerna har en gemensam upplevelse av vad som symboliserar svensk matkultur. Kunskap och sociala relationer visade sig vara kopplat till mat och integration i en ny matkultur. Det har även skett förändringar gällande intervjupersonernas matvanor efter flytt till Sverige. Den största förändringen gällande intervjupersonernas matvanor visade sig vara att de efter flytt till Sverige äter mindre olja samt mer kött. Denna studie har gett inblick i nyanländas upplevelser av svensk matkultur efter flytt till Sverige. Det behövs ytterligare studier gällande den svenska matkulturens betydelse för nyanlända för att bredda kunskapen kring ämnet.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/53446
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_53446_1.pdf (390.7Kb)
Datum
2017-08-28
Författare
Englund, Madeleine
Thanos, Maria
Nyckelord
Integration
matkultur
nyanlända
upplevelser
Serie/rapportnr.
VT17-17
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV