• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Matsvinn inom skolmåltider - En utforskande studie som visar vikten av kommunikation inom kommunal skolmåltid

Sammanfattning
Matsvinn är ett problem som förekommer längs hela livsmedelskedjan och leder till att mat produceras i onödan. Det bidrar till utsläpp som påverkar miljön negativt. Därför finns det ett stort behov av att förebygga matsvinn för en mer hållbar livsmedelskedja. För att kunna förebygga matsvinn i skolköket är det viktigt att kvantifiera matsvinnet samt identifiera problemområden så att åtgärder kan sättas in där de har störst effekt. Syftet med studien är att utforska hur kökspersonal i tillagnings- och mottagningskök ser på betydelsen av kommunikation för att minska matsvinn. Genom semistrukturerade intervjuer samtalades det med sex personer från fem olika kök för att utforska vikten av kommunikation för matsvinn men även andra orsaker som kan påverka matsvinn negativt. Den mest generella orsaken till matsvinn är brist på kommunikation mellan olika parter såsom kökspersonal, pedagoger och elever. Brist på kommunikation kan leda till en ökning av serveringssvinn genom överproduktion och ett rapporteringssystem av frånvaro som inte fungerar. Förslag på en åtgärd för att minska serveringssvinnet är till exempel att på sikt gå över till att endast ha tillagningskök i verksamheten. En annan åtgärd kan vara att skapa en bra kommunikation mellan alla led i kedjan, där kökspersonal i både mottagnings- och tillagningskök kan få information om antal matgäster som ska äta lunch. Här skulle dessutom matgästernas önskemål och preferens av mat behöva meddelas till tillagningsköket för att ytterligare kunna minska matsvinnet. Genom att utföra olika åtgärder kan mängden matsvinn minskas vilket bidrar till en minskad påverkan på miljö och ekonomi.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/53448
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_53448_1.pdf (566.5Kb)
Datum
2017-08-28
Författare
Fakhraee Tabar, Nazila
Karlsson, Malin
Nyckelord
Ekonomi
Göteborgsmodellen
kommunikation
Matsvinn
Miljö
Skolkök
Serie/rapportnr.
VT17-19
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV