• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Resonemang kring matval och matvanor hos ungdomar i ett område med låg socioekonomisk status

Sammanfattning
Ungdomar konsumerar mindre frukt och grönsaker och mer fett- och sockerrika livsmedel än vad som rekommenderas. Ungdomar med låg socioekonomisk status är en särskilt utsatt grupp. Därmed är det av intresse att få en djupare förståelse för ungdomars tankar, åsikter och idéer kring matval och matvanor. Syftet med denna studie var därför att utforska hur en utvald grupp ungdomar resonerar kring matvanor och matval gällande förändring, påverkan och vad de väljer att visa upp i ett forskningsprojekt. Semistrukturerade intervjuer användes som metod med deltagarnas egentagna fotografier som stimuli. Ungdomarna menade att deras höga konsumtion av sötsaker beror på att servicebutiker och snabbmatsrestauranger är det som finns i den omgivande miljön och att de blir frestade när de ser vänner köpa eller konsumera sötsaker. En intressant upptäckt var att när ungdomarna fotograferade sitt matintag så påverkades dels deras val av mat och dels deras medvetenhet kring de egna matvanorna. Fotograferingen fungerade således som en motivation till förändring.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/53566
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_53566_1.pdf (781.9Kb)
Datum
2017-09-04
Författare
Josefsohn, Chantelle
Nyckelord
Kvalitativ studie
matval
matvanor
socioekonomisk status
ungdomar
Serie/rapportnr.
VT16-A04
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV