Flyktingmottagande, eldsjälar och platsens resiliens - En studie om förändring och anpassning på Storsudret, Gotland
Sammanfattning
Storsudret är Gotlands sydligaste del, beläget ca 8 mil från Visby. Platsen har historiskt mycket begränsade erfarenheter vad gäller möte med internationella migranter. Under hösten 2015 anlände nästan 100 flyktingar till ett nystartat flyktingboende. Mycket snabbt uppstod ett volontärnätverk vilket hjälpt dessa människor att aklimatisera sig till platsen samt gav dem möjligheten att stanna kvar i bygden när flyktingboendet stängde 2016. Studiens syfte är att undersöka varför ett socialt engagemang uppkom när detta möte skedde och hur detta kopplas till strukturer och normer i lokal- och regionalsamhället.
För att kunna svara på studiens syfte har kvalitativa djupgående samtalsintervjuer genomförts. Möten och samtal med respondenter skapade en grund till ett resultat vilket sedan analyserades med hjälp av teorier vilka behandlar anpassning efter förändring; resiliens, kampen mot den urbana strukturella makten; Urban Bias, samt hur rädslan för det nya motverkas; avanonymisering. Dessa teorier är tänkta att kopplas samman för att förklara hur och varför det sociala engagemanget genomfördes.
Studien påvisar att anledningarna bakom det sociala engagemanget främst är tack vare solidaritet, upplevelsen av utarmningsproblematik samt det faktum att vissa människor helt enkelt är ‘eldsjälar’.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2017-10-20Författare
Andersson, Eric
Nirbrant, Samuel
Nyckelord
Storsudret
internationella migranter
eldsjälar
socialt engagemang
resiliens
Serie/rapportnr.
Kandidatuppsats i Geografi med kulturgeografisk inriktning
2017/16
Språk
swe