• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

De äldres upplevelse av kylda matens smak, måltidsvariation och måltidssituation

Abstract
Äldre personer i eget boende som behöver hjälp att laga mat kan få bistånd på matlådor i stället. Vissa kommuner tillagar och distribuerar varm mat dagligen medan andra kommuner övergått till att leverera kyld mat från matservice företag, ofta en gång i veckan. Mat och måltider inom äldreomsorgen handlar främst om matens näringsinnehåll men det har inte varit samma fokus på att undersöka hur de äldre upplever sina måltider med matlådor. Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att beskriva hur äldre personer i eget boende upplever sina måltider med kyld matlåda med fokus på matens smak, måltidsvariation och måltidssituation. Intervjuer genomfördes med fyra äldre personer i eget boende, i åldern 82 - 96 år, två män och två kvinnor, i en utvald kommun i mellersta Sverige. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest analys och resulterade i tre kategorier: kylda matens smak, måltidsvariation och upplevelse av måltidssituation. Sammantaget finner de äldre den kylda maten, måltidsvariation och deras måltidssituation både tillfredsställande och otillfredsställande. Resultatet visade att de äldre vill ha möjlighet till större måltidsvariation och inte endast ha kylda matlådor som matval. De äldre i studien behöver fler sorters grönsaker, både kokta och färska till maten. Hälsa, konsistens, smak, utseende och fibrer var viktiga omdömen för grönsaker, potatis och potatismos. Social gemenskap efterfrågas och ett trevligt bemötande från personalen uppskattas.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/54436
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_54436_1.pdf (712.1Kb)
Date
2017-11-15
Author
Jängnemyr, Gia
Keywords
Äldre
smakupplevelse
måltidsvariation
måltidsupplevelse
Series/Report no.
HT17-04
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV