• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

De äldres upplevelse av kylda matens smak, måltidsvariation och måltidssituation

Sammanfattning
Äldre personer i eget boende som behöver hjälp att laga mat kan få bistånd på matlådor i stället. Vissa kommuner tillagar och distribuerar varm mat dagligen medan andra kommuner övergått till att leverera kyld mat från matservice företag, ofta en gång i veckan. Mat och måltider inom äldreomsorgen handlar främst om matens näringsinnehåll men det har inte varit samma fokus på att undersöka hur de äldre upplever sina måltider med matlådor. Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att beskriva hur äldre personer i eget boende upplever sina måltider med kyld matlåda med fokus på matens smak, måltidsvariation och måltidssituation. Intervjuer genomfördes med fyra äldre personer i eget boende, i åldern 82 - 96 år, två män och två kvinnor, i en utvald kommun i mellersta Sverige. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest analys och resulterade i tre kategorier: kylda matens smak, måltidsvariation och upplevelse av måltidssituation. Sammantaget finner de äldre den kylda maten, måltidsvariation och deras måltidssituation både tillfredsställande och otillfredsställande. Resultatet visade att de äldre vill ha möjlighet till större måltidsvariation och inte endast ha kylda matlådor som matval. De äldre i studien behöver fler sorters grönsaker, både kokta och färska till maten. Hälsa, konsistens, smak, utseende och fibrer var viktiga omdömen för grönsaker, potatis och potatismos. Social gemenskap efterfrågas och ett trevligt bemötande från personalen uppskattas.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/54436
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_54436_1.pdf (712.1Kb)
Datum
2017-11-15
Författare
Jängnemyr, Gia
Nyckelord
Äldre
smakupplevelse
måltidsvariation
måltidsupplevelse
Serie/rapportnr.
HT17-04
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV