Skriftspråket med fokus på funktion eller form? – en kvalitativ studie om pedagogiska förhållningssätt inom den tidiga läs- och skrivinlärningen
Sammanfattning
Abstrakt
Examinationsnivå: Examensarbete 10p
Titel: Skriftspråket med fokus på funktion eller form? – en kvalitativ studie om pedagogiska förhållningssätt inom den tidiga läs- och skrivinlärningen.
Författare: Petra Blom och Elisabet Wigertson
Termin och år: Vårterminen 2006
Institution: Institutionen för pedagogik och didaktik
Handledare: Elisabeth Mellgren
Rapportnummer: VT06-2611-05
Nyckelord: Läs- och skrivinlärning, språklig form, språklig funktion, pedagogiska förhållningssätt, kunskapssyn.
Problem
Problemet som vi valt att ta oss an i detta arbete består i tolkningar av pedagogiska förhållningssätt och arbetsmetoder när det gäller läs- och skrivinlärning. Det finns ett flertal synsätt inom den grundläggande inlärningen, vissa med många gemensamma nämnare. Vi har valt att rikta in oss på tre av dessa: Läsning på talets grund, Att skriva sig till läsning samt Språklig medvetenhet.
• Hur beskrivs det metodiska arbetet i dessa tre pedagogiska förhållningssätt?
• Vilka för- och nackdelar uttrycker andra forskare med dessa tre pedagogiska förhållningssätt?
Vi har valt att utföra en komparativ studie med text- och diskursanalys som kvalitativ metod. Materialet vi analyserat består således av litteratur kring de pedagogiska förhållningssätten, teorier kring lärande samt läsforskning och styrdokument. Detta material har vi studerat och bearbetat utifrån vårt syfte.
Viktigaste resultat
Resultatet av undersökningen har visat att de två diskurser vi presenterat och analyserat ligger långt ifrån varandra sett utifrån kunskapssyn och rådande styrdokument. Den ena diskursen, som finner stöd i Lpo94/98 och den sociokulturella synen på lärande, fokuserar på språkets funktion och kommunikativa sida och utgår från elevernas erfarenheter och förkunskaper. Den andra diskursen fokuserar på språkets form och den fonologiska medvetenheten och utgår främst från läromedel och styrda övningar. Detta arbetssätt finner vi föga stöd för inom dagens läroplan och kursplan i svenska. De didaktiska konsekvenser våra resultat kan mynna ut i är en större medvetenhet vad gäller val av arbetssätt. Det tillhör vår profession att kunna motivera sina val utifrån kunskapssyn och styrdokument. Vi tycker det är av vikt att man är konsekvent inom sitt val av metoder och pedagogiska förhållningssätt så att dessa stämmer överens med den kunskapssyn man säger sig förespråka.
Examinationsnivå
other
Utgivare
Göteborgs universitet. Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning
Samlingar
Datum
2006Författare
Blom, Petra
Wigertson, Elisabet
Nyckelord
Läs- och skrivinlärning
kunskapssyn
språklig form
språklig funktion
pedagogiska förhållningssätt
Publikationstyp
other
Serie/rapportnr.
vt06 2611-05
Språk
swe