Samarbetet mellan kommun och byggherre vid bostadsproduktion - En fallstudie av Kongahällaprojektet
Abstract
Bakgrund: Bostadsmarknaden är inte i jämvikt då utbud och efterfrågan skiljer sig åt. För få bostäder färdigställs i förhållande till den befolkningsutveckling som sker i Sverige.
Problem: Bostadsbristen är större än någonsin då det byggs för lite bostäder i förhållande till den befolkningsökning som sker. Anledningen till varför det byggs för lite är enligt tidigare studier bristen på byggbar mark samt för höga markpriser. Det kommunala planmonopolet i kombination med kommunens stora ägande av mark gör att de har mycket makt i hur bostadsproduktionen ska se ut i Sverige.
Syfte: Syftet med studien är att öka kunskapen kring hur samverkan fungerar mellan kommun och privata byggherrar vid nyproduktion av bostäder.
Teoretisk referensram: Den teoretiska referensramen utgörs av teorier kring mark, offentlig-privat samverkan och samhällsansvar samt beskrivningar av de olika processerna som ingår i plan- och byggprocessen.
Metod: En kvalitativ fallstudie har utförts i form av djupintervjuer med byggherrar som köpt byggrätter på Kongahälla västra samt med två kommunanställda i olika chefspositioner.
Slutsats: Resultatet i studien visar att det finns delar i plan-och byggprocessen som kan förbättras. Det som framförallt kan konstateras är att förseningar i planprocessen gör att byggprojekt inte blir färdiga i den takt som krävs. Interaktionen mellan kommun och byggherre spelar därför en betydande roll då ett bättre samarbete dem emellan hade kunnat effektivisera och öka bostadsbyggandet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2018-04-13Author
Larsson, Adam
Thim, Rasmus
Keywords
Kommun, privat byggherre, samhällsansvar, offentlig-privat samverkan markanvisningsprocessen, detaljplaneprocessen, planmonopol
Series/Report no.
Industriell och finansiell ekonomi
16/17:32
Language
swe