Effekt av strikt lågkolhydratskost på välbefinnande vid viktminskning hos personer med övervikt eller fetma - en systematisk översiktsartikel
The effect of weight loss with a strict low carbohydrate diet on wellbeing in overweigh or obese - a systematic review
Sammanfattning
Titel: Effekt av strikt lågkolhydratskost på välbefinnande vid
viktminskning hos personer med övervikt eller fetma - en
systematisk översiktsartikel
Författare: Rebecca Ericson och Olivia Persson
Handledare: Mette Axelsen
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-03-27
Bakgrund Övervikt och fetma är ett växande problem i dagens samhälle och en metod för att
minska i vikt är att äta lågkolhydratskost. Underlaget för hur måttlig eller strikt
lågkolhydratskost påverkar livskvalité är idag otillräckligt.
Syfte Att undersöka evidensen för effekt av strikt lågkolhydratskost på välbefinnande vid
viktminskning hos överviktiga eller obesa vuxna.
Sökväg Pubmed och Cochrane. Sökord som användes var: overweight, obesity, weight loss,
Low Carbohydrate Diet, Atkins diet, Carbohydrate-Restricted diet, Concentration, Lassitude,
cognition, fatigue och attention.
Urvalskriterier Enbart humana interventions- eller kohortstudier på engelska eller
skandinaviska språk med överviktiga och obesa vuxna (18-65 år) inkluderades. Effektmått
som inkluderades var "profile of mood states" (POMS).
Datainsamling och analys Litteratursökningen genomfördes 01/18/2018. Gallringen bland
studier gjordes i tre steg efter granskning av titel, granskning av abstract och granskning i full
text. Efter gallringen kvalitetsgranskades de fyra kvarvarande studierna med hjälp av SBUs
mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier varpå ytterligare en studie uteslöts.
Evidensstyrkan för effektmåttet POMS graderades sedan med hjälp av "Underlag för
sammanvägd bedömning enligt GRADE" framtagen av Göteborgs Universitet.
Resultat Evidensen för hur lågkolhydratskost påverkar välbefinnande vid viktminskning hos
personer med övervikt eller obesitas är låg (++). Två av de tre studierna visade ingen
signifikant skillnad i välbefinnande medan en av studierna visade signifikant skillnad för en
av undergrupperna (vigör/kraftfullhet) i POMS.
Slutsats Det tycks inte finnas någon effekt på välbefinnande vid viktnedgång med hjälp av
lågkolhydratskost jämfört med en kolhydratrik kost på kort sikt. Evidensen för hur
lågkolhydratskost påverkar välbefinnande hos personer med övervikt eller obesitas är låg
(++).
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Title: The effect of weight loss with a strict low carbohydrate diet on
wellbeing in overweigh or obese - a systematic review
Author: Rebecca Ericson and Olivia Persson
Supervisor: Mette Axelsen
Examiner: Frode Slide
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’ s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: 2018-03-27
Background Overweight and obesity is a growing problem in our society and a weight loss
method is to eat low carbohydrate diets. Evidens regarding whether moderate or strict low
carbohydrate diet effects kvalite of life is unclear.
Objective To investigate evidence regarding weather weight loss with low carbohydrate diet
have any effect on wellbeing on overweight or obese adult.
Search strategySearches were preformed in the databases Pubmed and Cochrane with the
keywords overweight, obesity, weight loss, Low Carbohydrate Diet, Atkins diet,
Carbohydrate-Restricted diet, Concentration, Lassitude, cognition, fatigue and attention.
Selection criteria Solely human intervention or cohort studies in either English or
Scandinavian languages with overweight or obese adult (18-65 years) participants were
included. The included outcome measurement were "profile of mood states" (POMS).
Data collection and analysis The literature search were completed 18/01/2018. The sorting
of studies were made in there steps examination of title, examination of abstract and
examination of full text. After the sorting the four remaining studies where examined for
qualite with the SBU “mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” which resulted
in the exclusion of yet another studie. Evidence for POMS was graded using the template
"Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE" produced by University of
Gothenburg.
Main results Evidence for the effect on wellbeing on overweight or obese adults losing
weight with a low carbohydrate diet is low (++). Two of the there studies showed no
significant difference in wellbeing while one of the studies showed significant difference in
"vigour", one of the POMS variables.
Conclusions There seems to be no effect on wellbeing for weight loss on a low carbohydrate
diet compared to a diet high in carbohydrates. Evidens regarding how a low carbohydrate diet
effects wellbeing in overwight or obese is low (++)
Samlingar
Fil(er)
Datum
2018-06-04Författare
Ericson, Rebecca
Persson, Olivia
Språk
swe