• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tankar kring kolhydrater hos kvinnliga kampsportare

En kvalitativ undersökning om kvinnliga kampsportares inställning till kolhydrater och vad som ligger bakom denna inställning

Sammanfattning
Kolhydrater har under flera år varit ett debatterat ämne och många människor följer dieter som utesluter till stor del (eller helt och hållet) kolhydrater. Vid teknikidrotter som kampsport, är kolhydrater en viktig energikälla för att orka fatta snabba och riktiga beslut. Kampsport är en idrott som kräver stor ansträngning både fysiskt och psykiskt och därmed mycket energi. Författarna till denna studie hade blivit upplysta om att det är vanligt att kvinnor på kampsportsklubbar i stor utsträckning utesluter kolhydrater från sin kost, vilket författarna ansåg kan vara ett problem. I denna studie berörs idrotterna thaiboxning, fullkontaktskarate och MMA. Syftet med studien var att utforska kvinnliga kampsportares inställning till kolhydrater. För att kunna få en djupare förståelse för inställningen, användes i denna studie semistrukturerade intervjuer. Urvalet bestod av fyra stycken kvinnliga kampsportare i åldrarna 21-29 år. Studien utgick från frågeställningarna hur inställningen till kolhydrater ser ut, hur det praktiskt tillämpas och vilka förklarande faktorer som kan ligga bakom inställningarna. Författarna drar som slutsats att kvinnliga kampsportare på en elitsatsande nivå har en förhållandevis positiv inställning till kolhydrater. Resultatet visar att deltagarnas inställningar har förändrats över åren och under deras tid som kampsportare. Coacher visades spela en viktig roll i både deras inställning till kolhydrater och den praktiska tillämpningen. Flera av deltagarna nämnde också att inställningen blivit mer positiv ju äldre de blivit. Resultatet i denna studie stödjer ej den uppfattning författarna hade vid studiens början.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program: Hälsopromotion inriktning kostvetenskap Vt 2018 Handledare: Daniel Arvidsson Examinator: Christina Berg
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57328
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57328_1.pdf (1.001Mb)
Datum
2018-08-10
Författare
Johansson, Sara
Nilsson, Linnea
Nyckelord
kvinnliga kampsportare
kolhydrater
inställning
förklarande faktorer
Serie/rapportnr.
VT18-14
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV