Show simple item record

dc.contributor.authorMjöberg, Melissa
dc.date.accessioned2018-08-10T09:10:49Z
dc.date.available2018-08-10T09:10:49Z
dc.date.issued2018-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/57329
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Hälsopromotion inriktning kostvetenskap Vt 2018 Handledare: Christina Berg Examinator: Mia Primsv
dc.description.abstractHälsa har gått från att ses som ett tillstånd, till att istället ses som en process som skapas i relation mellan individ och samhälle. Hälsofrämjande insatser behövs därför inom olika områden, både individuella men även insatser som riktar sig till individens omgivning. Livsmedelskedjan nämns som ett viktigt område att arbeta med och här kan flera insatser göras. Syftet med det här arbetet var därför att belysa dietisters och butikschefers uppfattningar om utmaningar och möjligheter när det kommer till att främja hälsosamma matval i dagligvaruhandeln. Den här studien är kvalitativ där semistrukturerade intervjuer använts för insamling av data. Det var sammanlagt tio deltagare som inkluderades i studien, fyra chefsdietister samt sex butikschefer. Resultatet i den här studien visar att uppfattningarna hos samtliga tio deltagare är att en ökad konsumtion av hälsosamma matval inte bara ligger i varje livsmedelsbutiks händer. Det har även med olika samhällsaktörer att göra samt livsmedelskedjornas centrala organ. Utöver dem tre upplevs det också finnas en konflikt mellan att främja hälsosamma matval och att samtidigt vilja prioritera något annat som är av värde för kunden. Som hållbar utveckling, pris eller smak. Den röda tråd som växte fram ur arbetet var vikten av kommunikation, som alla deltagare berörde på ett eller annat sätt. Både ut till konsument för att inspirera och upplysa, men också kommunikation mellan aktörerna som arbetar för att främja hälsosamma val – här behövs, och efterfrågas, samspel och stöttning.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT18-13sv
dc.subjectlivsmedelsbutikersv
dc.subjecthälsosam matsv
dc.subjecthälsopromotionsv
dc.subjectköppunktsv
dc.subjectnudgingsv
dc.title”Det är inte bara falukorv hit och en ostbit dit” – Utmaningar och möjligheter att främja hälsosamma matval i dagligvaruhandeln.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record