• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Skolsköterskors upplevelser av att ge kostråd: En kvalitativ intervjustudie

Sammanfattning
Barn och ungdomars hälsoproblematik tenderar att öka i samhället, vilket har stor koppling till matvanor. Skolan kan därmed fungera som en hälsofrämjande arena, där skolsköterskor har en unik möjlighet att främja elevers kost och hälsa. Syftet med studien är att belysa hur skolsköterskor upplever sin arbetsuppgift att ge kostråd till elever. Data samlades in genom fem kvalitativa intervjuer med skolsköterskor som arbetar på skolor med högstadieverksamhet inom Göteborgs Stad. Insamlad data bearbetades genom att intervjuerna transkriberades. Därefter genomfördes en kvalitativa innehållsanalys, vilket resulterade i en kategorisering. Analysprocessen genererade i tre huvudkategorier och 17 underkategorier. Huvudkategorierna som framkom var (1) nå elever, (2) kunskapsrelaterade förutsättningar och (3) praktiska förutsättningar. Dessa kategorier påverkade skolsköterskornas upplevelser av att ge kostråd till elever. Resultatet visade att de upplevde såväl möjligheter som utmaningar i relation till samtliga huvudkategorier. Dessutom visade resultatet på skillnader gällande att ge allmänna kostråd respektive specifika kostråd till elever med särskilda kostbehov. Ett exempel på en skillnad är att skolsköterskorna upplevde mer trygghet i att ge allmänna kostråd, men att de tenderar att glömmas bort då det inte föreligger någon avvikelse hos eleverna. En slutsats av studien är därmed att skolsköterskor har goda möjligheter att arbeta hälsofrämjande med kost i samband med elevernas hälsobesök, men på grund av de utmaningar som de upplever blir effekterna av kostråden inte så stora som de hade kunnat bli.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap Vt 2018 Handledare: Christina Berg Examinator: Hillevi Prell
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57330
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57330_1.pdf (574.4Kb)
Datum
2018-08-10
Författare
Birkerud, Hanna
Ederfors, Malin
Nyckelord
hälsopromotion
högstadieelever
kostråd
möjligheter
skolsköterskor
upplevelser
utmaningar
Serie/rapportnr.
VT18-25
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV