Show simple item record

dc.contributor.authorPersson, Moa
dc.date.accessioned2018-08-10T11:13:22Z
dc.date.available2018-08-10T11:13:22Z
dc.date.issued2018-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/57334
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program Hälsopromotion, kostvetenskap Vt 2018 Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Daniel Arvidssonsv
dc.description.abstractI dagens samhälle äter vi för mycket rött kött och charkuteriprodukter för att det ska vara hållbart, både för hälsa och miljö. Konsumtionen är högre än de generella riktlinjerna i Sverige, trots detta är det många som inte vill ändra sina matvanor. Blandkost är den mest vanliga kosthållningen i Sverige idag, och att ändra sina kostvanor kan tyvärr anses som socialt avvikande. Syftet med den här studien var att identifiera bidragande orsaker till skillnader mellan kvinnors och mäns köttkonsumtion, vilket gjordes med hjälp av webbenkäter som spreds på sociala medier. Sammanlagt besvarades 283 enkäter (varav 202 kvinnor) som ingick i analysen. Enkäten behandlade deltagarnas kosthållningar och deras kostvanor ur ett generellt perspektiv. Studien undersökte hur deltagarna åt och deras syn på den egna köttkonsumtionen. Resultatet visade att män oftare åt mer rött kött och charkuteriprodukter och att kvinnor var mer benägna att aktivt minska sin köttkonsumtion. Kvinnorna gjorde det både på grund av ansvarskänsla, för att de ansåg det ohälsosamt med kött och ansåg det sämre ur miljöperspektiv. Genom att se vilka som tog på sig ansvaret att äta mindre kött kan vi i framtiden rikta kostråden mot de som är högköttskonsumenter. Både kvinnor och män ansåg också att det var normen och omgivningen som måste förändras för att kunna minska sin köttkonsumtion, och det är intressant att se att ansvaret för förändring då läggs över på någon annan.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT18-34sv
dc.subjectmaskulinitetsv
dc.subjecthållbar köttkonsumtionsv
dc.subjectvegetariskt, genussv
dc.titleHållbar köttkonsumtionsv
dc.title.alternativeKvinnors och mäns syn på den egna köttkonsumtionensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record