• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hållbar köttkonsumtion

Kvinnors och mäns syn på den egna köttkonsumtionen

Sammanfattning
I dagens samhälle äter vi för mycket rött kött och charkuteriprodukter för att det ska vara hållbart, både för hälsa och miljö. Konsumtionen är högre än de generella riktlinjerna i Sverige, trots detta är det många som inte vill ändra sina matvanor. Blandkost är den mest vanliga kosthållningen i Sverige idag, och att ändra sina kostvanor kan tyvärr anses som socialt avvikande. Syftet med den här studien var att identifiera bidragande orsaker till skillnader mellan kvinnors och mäns köttkonsumtion, vilket gjordes med hjälp av webbenkäter som spreds på sociala medier. Sammanlagt besvarades 283 enkäter (varav 202 kvinnor) som ingick i analysen. Enkäten behandlade deltagarnas kosthållningar och deras kostvanor ur ett generellt perspektiv. Studien undersökte hur deltagarna åt och deras syn på den egna köttkonsumtionen. Resultatet visade att män oftare åt mer rött kött och charkuteriprodukter och att kvinnor var mer benägna att aktivt minska sin köttkonsumtion. Kvinnorna gjorde det både på grund av ansvarskänsla, för att de ansåg det ohälsosamt med kött och ansåg det sämre ur miljöperspektiv. Genom att se vilka som tog på sig ansvaret att äta mindre kött kan vi i framtiden rikta kostråden mot de som är högköttskonsumenter. Både kvinnor och män ansåg också att det var normen och omgivningen som måste förändras för att kunna minska sin köttkonsumtion, och det är intressant att se att ansvaret för förändring då läggs över på någon annan.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program Hälsopromotion, kostvetenskap Vt 2018 Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Daniel Arvidsson
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57334
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57334_1.pdf (440.0Kb)
Datum
2018-08-10
Författare
Persson, Moa
Nyckelord
maskulinitet
hållbar köttkonsumtion
vegetariskt, genus
Serie/rapportnr.
VT18-34
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV