dc.contributor.author | Karvinen, Jonna | |
dc.date.accessioned | 2018-08-10T11:16:39Z | |
dc.date.available | 2018-08-10T11:16:39Z | |
dc.date.issued | 2018-08-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/57335 | |
dc.description | Kandidatuppsats 15 hp
Program HP
vt 2018
Handledare: Christina Berg
Examinator: Daniel Arvidsson | sv |
dc.description.abstract | Många ungdomar i högstadieålder i Sverige väljer att avstå skolmaten trots att den enligt riktlinjerna ska vara både näringsriktig och god. Eftersom unga i Sverige spenderar en stor del av sin tid i skolan så blir skolmåltiden av betydande roll för den framtida folkhälsan. Skolmåltiden ger en möjlighet att påverka ungas matvanor vilka tenderar att följa med upp i vuxen ålder och på så sätt få en påverkan också på den vuxna individen. Därför är det viktigt att hela tiden arbeta för att så många ungdomar som möjligt ska välja att äta skolmaten som är näringsberäknad och nyttig.
I den här studien har ungdomarnas värderingar kring skolmåltiden analyserats och studien syftar till försök att ta reda på vad det kan bero på att eleverna väljer bort skolmaten. Då studien är genomförd i ett område i Göteborg där det bor en stor del invandrare med matkultur annorlunda från den i Sverige har det också varit nödvändigt att titta på matkulturen i andra länder. Dessutom har studien fokuserat en del på ungdomars sociala normer då också dessa blir en avgörande faktor för hur ungdomarna beter sig och vilka värderingar de har. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT18-35 | sv |
dc.subject | tonåring | sv |
dc.subject | skollunch | sv |
dc.subject | matkultur | sv |
dc.subject | matvanor | sv |
dc.subject | social struktur | sv |
dc.title | Uppfattningar kring skolmåltiden hos en grupp elever i årskurs 7 | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |