• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uppfattningar kring skolmåltiden hos en grupp elever i årskurs 7

Sammanfattning
Många ungdomar i högstadieålder i Sverige väljer att avstå skolmaten trots att den enligt riktlinjerna ska vara både näringsriktig och god. Eftersom unga i Sverige spenderar en stor del av sin tid i skolan så blir skolmåltiden av betydande roll för den framtida folkhälsan. Skolmåltiden ger en möjlighet att påverka ungas matvanor vilka tenderar att följa med upp i vuxen ålder och på så sätt få en påverkan också på den vuxna individen. Därför är det viktigt att hela tiden arbeta för att så många ungdomar som möjligt ska välja att äta skolmaten som är näringsberäknad och nyttig. I den här studien har ungdomarnas värderingar kring skolmåltiden analyserats och studien syftar till försök att ta reda på vad det kan bero på att eleverna väljer bort skolmaten. Då studien är genomförd i ett område i Göteborg där det bor en stor del invandrare med matkultur annorlunda från den i Sverige har det också varit nödvändigt att titta på matkulturen i andra länder. Dessutom har studien fokuserat en del på ungdomars sociala normer då också dessa blir en avgörande faktor för hur ungdomarna beter sig och vilka värderingar de har.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program HP vt 2018 Handledare: Christina Berg Examinator: Daniel Arvidsson
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57335
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57335_1.pdf (997.0Kb)
Datum
2018-08-10
Författare
Karvinen, Jonna
Nyckelord
tonåring
skollunch
matkultur
matvanor
social struktur
Serie/rapportnr.
VT18-35
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV