• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Motsägelsefullt hälsobudskap inom idrotten?

En kartläggning av, och konsumenters åsikter kring livsmedelsutbudet på idrottsanläggningar

Sammanfattning
De nordiska näringsrekommendationerna tillråder ökad konsumtion av frukt och grönsaker, dessutom ett begränsat intag av salt, socker och mättat fett. Föregående regering har låtit Livsmedelsverket och statens folkhälsoinstitut sammanställa strategier för att nå ökad folkhälsa (Livsmedelsverket & Folkhälsoinstitutet, 2005). Detta, med anledning av rådande folkhälsosjukdomar relaterade till osunda kostvanor. Idrottsanläggningar följer i dagsläget inte de rekommendationer eller mål som råder, vilket resulterar i ett dubbelt budskap då fysisk aktivitet uppmuntras men inte hälsosamma kostvanor. Syftet med denna studie är att kartlägga livsmedelsutbudet på idrottsanläggningars caféer samt att utforska konsumenternas åsikter om utbudet. Detta för att utforska om det finns en önskan till förändring, då det är ett arbete som vår profession har kunskapen att förändra. Tidigare studier, genomförda i Australien visar att livsmedelsutbudet på idrottsanläggningar till större delen består av mindre näringstäta alternativ, innehållande mycket socker och mättade fetter, så som godis, bakverk, glass, läsk och chips. Fyra idrottsanläggningar valdes ut till vår undersökning. Insamling av data genomfördes på två sätt, en observation- och enkätstudie. Resultatet i studien bekräftar vad tidigare forskning uppmärksammat och visar att utbudet på idrottsanläggningar består av livsmedel innehållande låg näringstäthet. En av anläggningarna har ett utbud med ungefär lika många näringstäta livsmedel som mindre näringstäta, medans de övriga anläggningarna serverar sötsaker i stora mängder. Denna anläggning utmärker sig från de andra eftersom den erbjuder fler näringstäta alternativ och dessutom är den enda som är privatägd. Vidare visar resultatet att 45 procent av respondenterna önskar fler näringstäta livsmedel i cafét på sin idrottsanläggning. Av dem var endast 5 procent ungdomar. Ett annat intressant fynd var att största delen av konsumenterna inte uppfattar att deras idrottsanläggningar uppmanar dem till hälsosamma matval.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Program: Hälsopromotionsprogrammet- Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Mia Prim Antal sidor: 37 Termin/år: Vt 2018 Examinator: Mia Prim
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57359
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57359_1.pdf (730.5Kb)
Datum
2018-08-15
Författare
Karlsson, Matilda
Nilsson, Olivia
Nyckelord
idrottsanläggning
livsmedelsutbud
näringstäthet
nordiska näringsrekommendationer
café
Serie/rapportnr.
VT18-30
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV