• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

När patienten själv får välja

En fallstudie om hur individanpassade smårätter kan tillämpas på ett sjukhus

Abstract
Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets beslut att grundkoster ska ersättas med individanpassad kost. Hur tillämpningen av de nya rekommendationerna ska implementeras är upp till verksamheterna att tolka. Syftet med studien var att utveckla ett koncept med smårätter av högt energi- och proteininnehåll, att tillämpa detta på en sjukhusavdelning och därefter undersöka patienters uppfattning gällande möjligheten att få välja från en meny. Genom en fallstudie på Sahlgrenska sjukhus har både kvalitativt och kvantitativt material kunnat samlas in. Dessa metoder kompletterar varandra och görs för att få en bredare och djupare förståelse för forskningsobjektet. En av studiens styrkor är konceptets resultat från respondenterna i samband med vetenskaplig evidens som pekar på betydelsen av energi- och proteintäthet i små måltider. Resultatet synliggör att valfrihet och smårätter uppskattas av patienterna, avdelningspersonalen visar stort intresse och köket har flertalet positiva delar som kommer underlätta genomförandet. Resultatet visar även att de nya rekommendationerna kräver fungerande rutiner och samarbete mellan olika professioner. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om de nya rekommendationernas innebörd, men även se möjligheterna och förstå utmaningarna.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap VT 2018 Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Christina Berg
URI
http://hdl.handle.net/2077/57360
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_57360_1.pdf (2.173Mb)
Date
2018-08-16
Author
Bergström, Andreas
Erlandsson, Annika
Lidén, Emelie
Keywords
aptit
individanpassad
sjukhus
smårätter
undernäring
valfrihet
Series/Report no.
VT18-13
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV