När patienten själv får välja
En fallstudie om hur individanpassade smårätter kan tillämpas på ett sjukhus
Abstract
Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets beslut att grundkoster ska ersättas med individanpassad kost. Hur tillämpningen av de nya rekommendationerna ska implementeras är upp till verksamheterna att tolka. Syftet med studien var att utveckla ett koncept med smårätter av högt energi- och proteininnehåll, att tillämpa detta på en sjukhusavdelning och därefter undersöka patienters uppfattning gällande möjligheten att få välja från en meny. Genom en fallstudie på Sahlgrenska sjukhus har både kvalitativt och kvantitativt material kunnat samlas in. Dessa metoder kompletterar varandra och görs för att få en bredare och djupare förståelse för forskningsobjektet. En av studiens styrkor är konceptets resultat från respondenterna i samband med vetenskaplig evidens som pekar på betydelsen av energi- och proteintäthet i små måltider. Resultatet synliggör att valfrihet och smårätter uppskattas av patienterna, avdelningspersonalen visar stort intresse och köket har flertalet positiva delar som kommer underlätta genomförandet. Resultatet visar även att de nya rekommendationerna kräver fungerande rutiner och samarbete mellan olika professioner. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om de nya rekommendationernas innebörd, men även se möjligheterna och förstå utmaningarna.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap
VT 2018
Handledare: Cecilia Magnusson Sporre
Examinator: Christina Berg
View/ Open
Date
2018-08-16Author
Bergström, Andreas
Erlandsson, Annika
Lidén, Emelie
Keywords
aptit
individanpassad
sjukhus
smårätter
undernäring
valfrihet
Series/Report no.
VT18-13
Language
swe