dc.contributor.author | Bergström, Andreas | |
dc.contributor.author | Erlandsson, Annika | |
dc.contributor.author | Lidén, Emelie | |
dc.date.accessioned | 2018-08-16T07:38:01Z | |
dc.date.available | 2018-08-16T07:38:01Z | |
dc.date.issued | 2018-08-16 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/57360 | |
dc.description | Kandidatuppsats 15 hp
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap
VT 2018
Handledare: Cecilia Magnusson Sporre
Examinator: Christina Berg | sv |
dc.description.abstract | Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets beslut att grundkoster ska ersättas med individanpassad kost. Hur tillämpningen av de nya rekommendationerna ska implementeras är upp till verksamheterna att tolka. Syftet med studien var att utveckla ett koncept med smårätter av högt energi- och proteininnehåll, att tillämpa detta på en sjukhusavdelning och därefter undersöka patienters uppfattning gällande möjligheten att få välja från en meny. Genom en fallstudie på Sahlgrenska sjukhus har både kvalitativt och kvantitativt material kunnat samlas in. Dessa metoder kompletterar varandra och görs för att få en bredare och djupare förståelse för forskningsobjektet. En av studiens styrkor är konceptets resultat från respondenterna i samband med vetenskaplig evidens som pekar på betydelsen av energi- och proteintäthet i små måltider. Resultatet synliggör att valfrihet och smårätter uppskattas av patienterna, avdelningspersonalen visar stort intresse och köket har flertalet positiva delar som kommer underlätta genomförandet. Resultatet visar även att de nya rekommendationerna kräver fungerande rutiner och samarbete mellan olika professioner. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om de nya rekommendationernas innebörd, men även se möjligheterna och förstå utmaningarna. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT18-13 | sv |
dc.subject | aptit | sv |
dc.subject | individanpassad | sv |
dc.subject | sjukhus | sv |
dc.subject | smårätter | sv |
dc.subject | undernäring | sv |
dc.subject | valfrihet | sv |
dc.title | När patienten själv får välja | sv |
dc.title.alternative | En fallstudie om hur individanpassade smårätter kan tillämpas på ett sjukhus | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |