Show simple item record

dc.contributor.authorBergström, Andreas
dc.contributor.authorErlandsson, Annika
dc.contributor.authorLidén, Emelie
dc.date.accessioned2018-08-16T07:38:01Z
dc.date.available2018-08-16T07:38:01Z
dc.date.issued2018-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/57360
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap VT 2018 Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Christina Bergsv
dc.description.abstractOffentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets beslut att grundkoster ska ersättas med individanpassad kost. Hur tillämpningen av de nya rekommendationerna ska implementeras är upp till verksamheterna att tolka. Syftet med studien var att utveckla ett koncept med smårätter av högt energi- och proteininnehåll, att tillämpa detta på en sjukhusavdelning och därefter undersöka patienters uppfattning gällande möjligheten att få välja från en meny. Genom en fallstudie på Sahlgrenska sjukhus har både kvalitativt och kvantitativt material kunnat samlas in. Dessa metoder kompletterar varandra och görs för att få en bredare och djupare förståelse för forskningsobjektet. En av studiens styrkor är konceptets resultat från respondenterna i samband med vetenskaplig evidens som pekar på betydelsen av energi- och proteintäthet i små måltider. Resultatet synliggör att valfrihet och smårätter uppskattas av patienterna, avdelningspersonalen visar stort intresse och köket har flertalet positiva delar som kommer underlätta genomförandet. Resultatet visar även att de nya rekommendationerna kräver fungerande rutiner och samarbete mellan olika professioner. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om de nya rekommendationernas innebörd, men även se möjligheterna och förstå utmaningarna.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT18-13sv
dc.subjectaptitsv
dc.subjectindividanpassadsv
dc.subjectsjukhussv
dc.subjectsmårättersv
dc.subjectundernäringsv
dc.subjectvalfrihetsv
dc.titleNär patienten själv får väljasv
dc.title.alternativeEn fallstudie om hur individanpassade smårätter kan tillämpas på ett sjukhussv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record