Visa enkel post

dc.contributor.authorGlännman, Sandra
dc.contributor.authorSelim, Hanan
dc.contributor.authorShamoun, Sandra
dc.date.accessioned2018-08-16T08:23:14Z
dc.date.available2018-08-16T08:23:14Z
dc.date.issued2018-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/57363
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Anna Post Examinator: Hillevi Prell Antal sidor: 54 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt 2018sv
dc.description.abstractFlera studier har visat att förekomsten av födoämnesallergier har ökat drastiskt sedan mitten av 1900-talet och fortsätter att öka än idag. Genetik, miljö och livsstilsförändringar är bidragande faktorer till ökningen. Födoämnesallergier kan växa bort men det finns inga definitiva behandlingar utan enda sättet att undvika att få en allergisk reaktion är att utesluta allergen helt. Syftet med studien är att belysa hur födoämnesallergier hanteras i förskolan. I denna kvalitativa studie har intervjuer, observation och dokumentanalys genomförts med barnomsorgspersonal och kökspersonal. Databearbetning har skett via transkribering, kvalitativ innehållsanalys, sammanfattning av observationsmaterial och dokumentanalys. I resultatet framgick det att metoder och rutiner ofta finns etablerade och förankrade i förskolorna kring allergihantering. Åtgärder som införande av allergirum samt att inte servera allergener på hela förskolan har vidtagits. Trots befintliga riktlinjer och rutiner brister hanteringen emellanåt. Kommunikationsnätverket har utforskats övergripande. De olika yrkesrollerna har ett fungerande samarbete och ser betydelsen av att ha goda relationer med vårdnadshavare. Det framkommer även att kunskapsbrister finns inom området hos personalen men att utbildning är önskvärt. Slutsatsen som drogs i studien är att tydliga och fungerande hanteringsmetoder uppväger kunskapsbristerna.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT18-26sv
dc.subjectallergiersv
dc.subjectförskolebarnsv
dc.subjectsäkerhetsv
dc.subjectfallstudiesv
dc.subjectbarnomsorgensv
dc.titleHantering av födoämnesallergier i förskolansv
dc.title.alternativeEn kvalitativ studie med hjälp av flermetodsforskningsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post