• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bättre måltidsupplevelse för äldre

En kartläggning över omsorgsmåltiden inom äldreomsorgen i västra Götalands län

Sammanfattning
Syfte med denna studie var att kartlägga hur omsorgsmåltiderna tillämpas i Västra Götaland och vilka hinder och möjligheter som kommunerna ser. Undernäring är ett stort problem bland äldre. En enkät skickades ut via mejl till alla 49 kommuner i Västra Götalands län. Enkäten bestod av åtta frågor som behandlar begreppet omsorgsmåltider och dess implementation. Det var 21 kommuner som deltog, åtta kommuner som tackade nej till att vara med i undersökningen och 20 kommuner svarade inte, trots påminnelse. På grund av ett stort bortfall gjordes en bortfallsanalys på åtta slumpmässiga kommuner som inte gav gensvar. Resultatet av bortfallsanalysen visade att den vanligaste anledningen till att kommunerna inte svarade var tidsbrist och att andra uppgifter prioriterats. Resultatet av enkäten visade att 76 % av de kommuner som deltog i studien tillämpar omsorgsmåltiden inom äldreomsorgen. Tidigare studier visar att undernäring är ett stort problem bland äldre. I studieresultatet framkom det att omsorgsmåltiden är ett bra redskap att använda för att förhindra detta problem. Det förekommer att det finns brist på riktlinjer. De hinder och utmaningar som framkom i studien med omsorgsmåltiden var ekonomiaspekten, personalbemanning på plats vid måltiden, brist på samt otillräcklig kunskap kring ämnet. Kommunernas svar tyder på att omsorgsmåltiden är ett bra verktyg för att förebygga undernäring samt för att öka välbefinnandet hos de äldre.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Mia Prim Examinator: Agneta Sjöberg Antal sidor: 35 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt 2018
URL:
http://hdl.handle.net/2077/57364
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_57364_1.pdf (1019.Kb)
Datum
2018-08-16
Författare
Nazemi, Ayla
Zackaroff, Madeleine
Nyckelord
äldreomsorg
omsorgsmåltid
undernäring
FAMM
måltidspusslet
Serie/rapportnr.
VT18-29
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV