Härledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten. Intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndrome
Abstract
Att symtomen från den funktionella tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) sänker patienternas livskvalitet är konstaterat i flera tidigare studier. Så är också det faktum att många patienter själva försöker förändra sin kost för att få bukt med symtomen. Vilken kunskap som lett till dessa kostförändringar, samt hur kostförändringarna påverkar livskvaliteten, finns det dock inte lika mycket studier på. Med hjälp av semistrukturerade, kvalitativa djupintervjuer undersöktes personliga upplevelser av kostens påverkan hos sju individer med IBS. Resultatet visade på bristfälligt stöd från sjukvården, vilket ofta ledde till att deltagarna sökte efter kunskap om sjukdomen, främst via internet, på egen hand. Informationen de hittade resulterade i en lång process av experimenterande, där de uteslöt olika livsmedelsgrupper för att kunna härleda sina symtom. De som lyckades med sin härledning, många gånger genom att följa en ”modediet”, kunde genom uteslutning av de symtom-framkallande livsmedlen öka sin livskvalitet och få kontroll över sin IBS. Att följa de nya kosthållningarna upplevdes mestadels som enkelt och positivt, förutom vid de tillfällen då omgivningens ifrågasättande gjorde vidmakthållandet svårare. Hälsovetare skulle i framtiden vid behov kunna komplettera sjukvården, genom att stötta IBS-patienter med att enklare härleda sina symtom till kosten, och därmed minska åren med nedsatt livskvalitet.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp
Rapportnummer: VT-18-33
Titel: Härledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten – intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndrome
Författare: Sofia Eklund
Program: Hälsopromotion Kostvetenskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Daniel Arvidsson
Examinator: Agneta Sjöberg
Antal sidor: 38
Termin/år: Vt2018
Nyckelord: IBS, Irritable Bowel Syndrome, kostförändring, livskvalitet, härledning
View/ Open
Date
2019-01-08Author
Eklund, Sofia
Keywords
IBS
Irritable Bowel Syndrome
kostförändring
livskvalitet
härledning
Series/Report no.
VT-18-33
Language
swe