Show simple item record

dc.contributor.authorEklund, Sofia
dc.date.accessioned2019-01-08T15:22:30Z
dc.date.available2019-01-08T15:22:30Z
dc.date.issued2019-01-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/58601
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Rapportnummer: VT-18-33 Titel: Härledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten – intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndrome Författare: Sofia Eklund Program: Hälsopromotion Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Daniel Arvidsson Examinator: Agneta Sjöberg Antal sidor: 38 Termin/år: Vt2018 Nyckelord: IBS, Irritable Bowel Syndrome, kostförändring, livskvalitet, härledningsv
dc.description.abstractAtt symtomen från den funktionella tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) sänker patienternas livskvalitet är konstaterat i flera tidigare studier. Så är också det faktum att många patienter själva försöker förändra sin kost för att få bukt med symtomen. Vilken kunskap som lett till dessa kostförändringar, samt hur kostförändringarna påverkar livskvaliteten, finns det dock inte lika mycket studier på. Med hjälp av semistrukturerade, kvalitativa djupintervjuer undersöktes personliga upplevelser av kostens påverkan hos sju individer med IBS. Resultatet visade på bristfälligt stöd från sjukvården, vilket ofta ledde till att deltagarna sökte efter kunskap om sjukdomen, främst via internet, på egen hand. Informationen de hittade resulterade i en lång process av experimenterande, där de uteslöt olika livsmedelsgrupper för att kunna härleda sina symtom. De som lyckades med sin härledning, många gånger genom att följa en ”modediet”, kunde genom uteslutning av de symtom-framkallande livsmedlen öka sin livskvalitet och få kontroll över sin IBS. Att följa de nya kosthållningarna upplevdes mestadels som enkelt och positivt, förutom vid de tillfällen då omgivningens ifrågasättande gjorde vidmakthållandet svårare. Hälsovetare skulle i framtiden vid behov kunna komplettera sjukvården, genom att stötta IBS-patienter med att enklare härleda sina symtom till kosten, och därmed minska åren med nedsatt livskvalitet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT-18-33sv
dc.subjectIBSsv
dc.subjectIrritable Bowel Syndromesv
dc.subjectkostförändringsv
dc.subjectlivskvalitetsv
dc.subjecthärledningsv
dc.titleHärledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten. Intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndromesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record