Scener & samtal 2018
Sammanfattning
Litteraturfestivalen Scener & samtal uppstod ur ett behov av att skapa fler sätt att tillsammans läsa, lyssna på och ge plats för litteraturen i offentliga och gemensamma rum. Festivalens plattform är den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus. Programmet bestod av ungefär 50 seminarier, workshops och framträdanden. Ungefär 1 000 personer deltog.
Med stöd av
Göteborgs Litteraturhus, Göteborgs stad, Statens kulturråd, Världskulturmuseet, PARSE
Beskrivning av projektet
Scener & samtal var ett litterärt arrangemang bestående av ungefär 50 seminarier, workshops, litterära framträdanden den 28-29 september 2018. Ramverket utgjorde en ideell förening med femtiotalet medlemmar där jag är anställd på deltid som verksamhetsledare. Medlemmarna i föreningen är juridiska personer (eller motsvarande) med olika typer av litterära syften och intressen och som vill göra program och verksamhet i Göteborgs litterära offentlighet; förlag, tidskrifter (Glänta, Ord&Bild, Daidalos, Thorén&Lindskog, Hana) intresseorganisationer (Svenska Pen, Sveriges Författarförbund, KulturUngdom), festivaler (Textival, Göteborgs poesifestival), m.m.
Litteraturfestivalen Scener & samtal uppstod från början i en specifik kontext skapad av debatten kring bokmässan i Göteborg 2017, debatt genererade ungefär 3 000 artiklar på några månader. Det var därför inte alls självklart att det fanns behov av Scener & samtal även 2018, vilket gjorde att arbetet med att utvärdera 2017 års festival gick över i en utredning huruvida ett behov av en forum som Scener & samtal kvarstod och i så fall på vilka grunder. I dessa samtal med litterära aktörer- både inom föreningen och utanför den - framkom att det fanns ett behov och en vilja av att skapa fler sätt att tillsammans läsa, lyssna på och ge plats för litteraturen i offentliga och gemensamma rum. Om Scener & samtal 2017 i mångt och mycket uppstod som en reaktion eller i viljan att ge ett svar så handlade 2018 års upplaga mer om att gå djupare in i litterära frågor och gå närmare och ta hand om det som föreningen satt igång. Frågan om vad vi ville sätta i centrum och vad som är viktigt att hålla nära stod mer i fokus än frågan om att avstånd. Det handlade mer om att driva på en utveckling utveckling som handlar om att främja både Göteborg som ’litteraturstad’ men även om att visa på att en förändring i hur samtal om litteratur skapas och förs är nödvändig. Fler behöver inkluderas. Med den ideella förenignen som plattform och dess folkbildande såväl som främjande utgångspunker kunde jag tillsammans i första hand kollegan Jesper Brygger väva ihop programmet för Scener & samtal med ett annat pågående projekt, Nya rum. Där lät vi frågor om litteratur och klass, litteraturen och staden stå i fokus, och arbetade med att bjuda in unga litterära aktörer och blanda etablerade med oetablerade röster och perspektiv. Vi arbetade också med att försöka undvika de ofta representerade eller mest uppenbara vinklingar och perspektiv på den litteratur som lyftes fram. Vi försökte skapa ett program som tar tillvara på litteraturen som en plats där människor kan våga stå i den ensamhet som vi ibland måste uthärda och på samma gång är litteraturen en plats där möten sker oavbrutet och där erfarenheter, kunskap – ja, liv – kan delas med andra. Detta kan ses som en utgångspunkt till det program som jag tillsammans med Jesper Brygger, Olav Fumarola Unsgaard och föreningsmedlemmar som Ord&Bild, Glänta mf lade den 29 september 2018 på Världskulturmuseet.
Typ av arbete
Litteraturfestival Kurering av litterärt program, ledaktionsledning
Offentliggjord i
Festivalen ägde rum på Världskulturmuseet i Göteborg den 29/9.
Länk till verkets webbplats
http://scenerochsamtal.goteborgslitteraturhus.se/wp-content/uploads/2018/09/scener-och-samtal-2018_screen.pdf
Datum
2018-09-29Upphovsman
Gräsberg, Sofia
Brygger, Jesper
Fumarola Unsgaard, Olav
Publikationstyp
artistic work