• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidssituationen på två Äldreboenden

Abstract
För ett stort antal personer kommer den dagen då hjälp behövs för att klara den dagliga omsorgen vilket även innefattar den dagliga måltidssituationen. Detta är en stor förändring då det bland annat kan innebära flytt till ett äldreboende. Maten är en betydelsefull del i omsorgen då den är avgörande för den äldre individens välbefinnande både fysiskt och psykiskt. För många äldre är måltiden den stora händelsen under dagen och de ser fram emot att nästa mål ska serveras. I dagens debattprogram och artiklar belyses bristerna inom äldreboendets måltidssituationer. Studier som är gjorda visar att det kan vara svårt att påverka måltidssituationen för en enskild individ. Syftet med denna studie är att undersöka hur de fem måltidsaspekterna; rummet, produkten, atmosfären, mötet och styrsystemet kan komma till uttryck inom ett äldreboende. Uppsatsen vill också belysa vilken roll kostombuden har och deras möjlighet att påverka måltidssituationen. Med inspiration från etnografisk metod observerades vårdtagare, vårdgivare och kostombud vid två äldreboenden i Göteborgs kommun under en två veckors period i april 2009. Totalt observerades 6 avdelningar med en frukost och en lunchmåltid vardera. I resultatet framkom det bland annat att rummet för måltidssituationen är utformat till stor del för att vara praktiskt. Mötet mellan vårdgivare och vårdtagare var viktigt för måltidsupplevelsen och för att skapa en behaglig atmosfär. Produkten i form av mat och dryck varierade beroende på avdelning och vem som jobbade och även serveringssätten samt att porslinet var olika. Det som framkom minst i resultatet är styrsystemet och det har valts att fokusera denna del runt kostombuden. Kostombudens egen upplevelse kring sin roll var att måltiderna inte gick att påverka något nämnvärt. I det stora hela uppfattades vårdgivarna som omtänksamma och professionella. Författarna upplevde att måltidsmiljön påverkade vårdtagarnas matintag och måltidsupplevelse.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats, 15 hp Kostekonomprogrammet, 180 hp Handledare: Hillevi Prell Examinator: Kerstin Bergström Datum: september 2009
URI
http://hdl.handle.net/2077/59788
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_59788_1.pdf (598.6Kb)
Date
2019-03-20
Author
Benjaminsson, Charlotte
Marklund, Josefine
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV