• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidssituationen på två Äldreboenden

Sammanfattning
För ett stort antal personer kommer den dagen då hjälp behövs för att klara den dagliga omsorgen vilket även innefattar den dagliga måltidssituationen. Detta är en stor förändring då det bland annat kan innebära flytt till ett äldreboende. Maten är en betydelsefull del i omsorgen då den är avgörande för den äldre individens välbefinnande både fysiskt och psykiskt. För många äldre är måltiden den stora händelsen under dagen och de ser fram emot att nästa mål ska serveras. I dagens debattprogram och artiklar belyses bristerna inom äldreboendets måltidssituationer. Studier som är gjorda visar att det kan vara svårt att påverka måltidssituationen för en enskild individ. Syftet med denna studie är att undersöka hur de fem måltidsaspekterna; rummet, produkten, atmosfären, mötet och styrsystemet kan komma till uttryck inom ett äldreboende. Uppsatsen vill också belysa vilken roll kostombuden har och deras möjlighet att påverka måltidssituationen. Med inspiration från etnografisk metod observerades vårdtagare, vårdgivare och kostombud vid två äldreboenden i Göteborgs kommun under en två veckors period i april 2009. Totalt observerades 6 avdelningar med en frukost och en lunchmåltid vardera. I resultatet framkom det bland annat att rummet för måltidssituationen är utformat till stor del för att vara praktiskt. Mötet mellan vårdgivare och vårdtagare var viktigt för måltidsupplevelsen och för att skapa en behaglig atmosfär. Produkten i form av mat och dryck varierade beroende på avdelning och vem som jobbade och även serveringssätten samt att porslinet var olika. Det som framkom minst i resultatet är styrsystemet och det har valts att fokusera denna del runt kostombuden. Kostombudens egen upplevelse kring sin roll var att måltiderna inte gick att påverka något nämnvärt. I det stora hela uppfattades vårdgivarna som omtänksamma och professionella. Författarna upplevde att måltidsmiljön påverkade vårdtagarnas matintag och måltidsupplevelse.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats, 15 hp Kostekonomprogrammet, 180 hp Handledare: Hillevi Prell Examinator: Kerstin Bergström Datum: september 2009
URL:
http://hdl.handle.net/2077/59788
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_59788_1.pdf (598.6Kb)
Datum
2019-03-20
Författare
Benjaminsson, Charlotte
Marklund, Josefine
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV